Finncon-Animecon 2008
Finncon 2008 - Animecon 2008
Muutokset & korjaukset mahdollisia ja todennäköisiä! Ohjelmaa muokattu viimeksi: 25.07.2008, 20:34.
» Tampere-talon salikartta
» Juha Auteron skripti ohjelmakartan tulostamiseen
» Ilari Kajasteen kustomoitava Tauluttaja ohjelmakartasta

Lauantai

 Iso saliPieni saliStudioRondoSopraanoSorsapuistoSonaatti 1
10-11 Avajaiset

Avajaiset

Conitea 1h

Finncon08 ja Animecon08 -tapahtumien Viralliset Avajaiset! The Grand Opening of Finncon08 and Animecon08! What's hot this year?

  Vanhempien avajaiset

Vanhempien avajaiset

Maria Mänki 1h

Erityisesti Finnconiin ja Animeconiin osallistujien vanhemmille. Tällaista conissa oleminen on, tätä se tarkoittaa, mitä lapsesi täällä tekee ja kokee. Tule kysymään mieltä askarruttavia asioita!

       
11-12   Charles Vess - Inside Author's Studio

Charles Vess - Inside Author's Studio

"James Lipton" 1h

Inside the Artist's Studio" and James Lipton welcomes World Fantasy Award and Will Eisner Comics Industry Award winning artist Charles Vess to Finncon!

World of Warcraft ja verkkopelien lumo-paneeli

World of Warcraft ja verkkopelien lumo-paneeli

Tanja Sihvonen 1h

Mukana: Eija Lappalainen, Anne Leinonen, Frans Mäyrä ja T. Colliander.

Atorox-palkinnon jako

Atorox-palkinnon jako

Turun Science Fiction Seura 1h

Turun Science Fiction Seura ry:n jakama Atorox on maamme vanhin tieteiskirjallisuuspalkinto. Se myönnetään vuosittain edellisen vuoden parhaalle ensimmäistä kertaa julkaistulle kotimaiselle science fiction- tai fantasianovellille.

Palkinnon avulla pyritään kannustamaan kotimaisia tieteiskirjoittajia ja lisäämään alan tuntemusta. Atoroxista on muodostunut kirjoittajien arvostama tunnustus, jonka ansiosta heille on tarjoutunut tilaisuuksia saada tekstejään julki muuallakin kuin harrastajien keskuuteen leviävissä science fiction -lehdissä.

Atorox-palkinto on kunnianosoitus suomalaisen jännitys- ja tieteiskirjallisuuden uranuurtajalle Aarne Haapakoskelle (1904-1961) eli nimimerkki Outsiderille, jonka luoman robottihahmon mukaan palkinto on nimetty. Nimensä lisäksi Atorox-robotti on antanut palkinnolle myös ulkomuotonsa, sillä voittajanovellin kirjoittajalle annettava palkinto on savesta poltettu Atorox-robotin pää.

Lisätietoja: http://www.tsfs.fi/atorox/

Poikien sarjat

Poikien sarjat

Janne Kemppi 1h

Mistä on poikien sarjat tehty? Söpöt tytöt ja nyrkkisankarit ovat mangassa ja animessa kova sana mutta kaikkein yleisimmästä lajityypistä löytyy toki muutakin.

Manga kääntäjäpaneeli

Manga kääntäjäpaneeli

?? 1h

Ei ohjelmakuvausta

Helppo Parapara oppitunti

Helppo Parapara oppitunti

FinnPARAnoids 1h

FinnPARAnoids järjestää kaikille hyvin avoimen, hyvin helpon parapara-oppitunnin! Mikäli et ole koskaan paraparaa kokeillut, on tämä hyvä paikka aloittaa tämä käsillä tanssimisen jalo taito!

12-13 Cosplay yksilökilpailu

Cosplay yksilökilpailu

Cosplay Finland Tour 2h

Cosplay-pukukilpailussa etsitään tuomariston ja yleisöjuryn voimin komeimmat anime-, manga-, peli-, ja jrock-aiheiset asut. Kisa on osa Cosplay Finland Tour '08 kiertuetta. Tauko-ohjelmana nähdään Finn!Project tanssiryhmä.

Rautataivas - scifiä Tampereelta

Rautataivas - scifiä Tampereelta

Tuotantoyhtiö Energia 1h

Star Wreckin tekijöiden seuraava pitkä elokuva Iron Sky edistyy pala palalta. Vuonna 2010 ensi-iltaan kaavailtu scifikomedia kertoo natseista, jotka vuonna 1945 pakenivat kuuhun, ja ovat nyt - vuonna 2018 - palaamassa takaisin. Nyt tekijät marssivat pääkallopaikaltaan tien yli Tampere-taloon ja istuvat hyvän tovin keskustellen siitä, mistä spektaakkelimaisen loistavalla premissillä koristeltu elokuva oikeasti kertoo.

Panelisteina Timo Vuorensola (ohjaaja), Samuli Torssonen (tuottaja), Jarmo Puskala (idean isä) ja Johanna Sinisalo (käsikirjoittaja)

Tuotantoyhtiö Energia on vuonna 2005 perustettu Tamperelainen tuotantoyhtiö, joka muistetaan Star Wreck -scifiparodiasta. Heidän seuraavan elokuvansa käsikirjoittaa Finlandia-palkittu kirjailija Johanna Sinisalo.

EVE Online - builders of virtual worlds (en)

EVE Online - builders of virtual worlds (en)

CCP Games 1h

Not only novelists create worlds - videogame developers create complete universes, that live and change 24 hours a day - in the hands of tens of thousands of players.

Creators of EVE Online introduce us to the game, continuing into a discussion on how fiction is used within EVE, how historically fiction was made fit the game systems and how we are moving towards building systems based on the fiction. How the backstory develops, evolves as the game goes on and what purpose fiction has within the game world.

Eve Online is a player-driven persistent-world massively multiplayer online game set in a science fiction space setting. Players pilot a wide array of customizable ships through a universe comprising over five thousand solar systems. Players of Eve Online are able to participate in any number of in-game professions and activities, including mining, manufacturing, trade and combat.

Speaker: Chantal Zuurmond CCP Games, Iceland

Tähtifantasia-palkinnon jakotilaisuus

Tähtifantasia-palkinnon jakotilaisuus

Helsingin Science Fiction seura ry. 1h

Tähtifantasia-palkinnon jakotilaisuus ja paneelikeskustelu, jossa puidaan voittoisaa fantasiasuomennosta sekä yleisemminkin fantasian suomentamisen historiaa ja nykytilaa.

Japani ja lautapelaaminen

Japani ja lautapelaaminen

Markku Jaatinen, Suomen lautapeliseura 1h

Millaisia ovat japanilaiset lauta- ja korttipelit? Tarjoamme katsauksen japanilaisien lautapelien historiaan ja esittelemme myös uuden polven japanilaisia lautapelejä. Lisäksi tarjolla on Japani-teemaisia lautapelejä eri puolilta maailmaa. Haluatko kuulla lisää Shogista tai oppia japania lautapelin avulla - me kerromme lisää kummastakin. Paikan päällä on myös näytteillä erilaisia pelejä ja niitä pääsee myös kokeilemaan osana tapahtuman lautapeliohjelmaa.

Esityksen pitää Markku Jaatinen Suomen lautapeliseurasta. Markulla on kattava kokemus erilaisista lautapeleistä, oma innostus Japani-teemaan sekä yhteydet japanilaisiin lautapeliyrityksiin.

Miksi Japanin fanikulttuuri ei sovi Suomeen - vai sopiiko?

Miksi Japanin fanikulttuuri ei sovi Suomeen - vai sopiiko?

JRock Suomi 1h

Japanilainen fanikulttuuri ei sovi Suomeen - vai sopiiko. Aiheesta keskustelemassa JrockSuomen Nicklas Nyman, Katariina Alainen ja Yuri Lustre. Millaisia ovat suomalaiselle ja japanilaiselle jrock-fanikulttuurille tyypilliset piirteet? Millaisia kulttuurieroista johtuvia yhteentörmäyksiä niistä aiheutuu? Onko suomalainen fanikanta vähitellen omaksumassa japanilaisen tapakulttuurin vai onko se edes mahdollista? Jutustelua höystävät omakohtaiset kokemukset vuosien varrelta.

 
13-14 Scifisarjakuvan hullu vuosi 1974+

Scifisarjakuvan hullu vuosi 1974+

Tapio Ranta-Aho, Veikko Laeslehto 1h

Fanituspohjainen katsaus aikaan, jolloin (nykysilmin katsoen hupaisa) avaruusooppera rynni suomalaisille lehtikioskeille. Luotausta saavat niin Markos, Avaruusmatka, Bob Morane kuin King Kong ja Teräsnyrkkikin.

Videopelien käsikirjoittaminen -paneeli

Videopelien käsikirjoittaminen -paneeli

Tanja Sihvonen 1h

Suomalaisten PC- ja konsolipelejä tuottavien pelitalojen edustajia kertomassa pelien suunnittelusta erityisesti käsikirjoittamisen ja tarinankerronnan kannalta. Ei bisnestä, ei tekniikkaa - vaan tarinoita.

Mukana:

Ville Vuorela, Recoil Games

Jarno Elonen, Housemarque

Joel Kinnunen, Frozenbyte

Mikko Rautalahti, freelance-käsikirjoittaja/pelisuunnittelija (Remedy, RedLynx)

Aikamatkalle puoleen hintaan - lasten- ja nuorten scifi ja fantasia

Aikamatkalle puoleen hintaan - lasten- ja nuorten scifi ja fantasia

Sari Peltoniemi 1h

Aikamatkalle puoleen hintaan - kirjailijat keskustelevat kotimaisesta lasten ja nuorten spefistä.

Kotimaiset lasten- ja nuortenkirjailjat julkaisevat myös spekulatiivista fiktiota. Millaista se on? Mitä lukijat ja kustantamot vaativat? Pitääkö nuorelle kirjoittaa eri tavalla kuin aikuiselle? Kirjailijat keskustelevat spefistä ja teoksistaan.

Mukana: Ilkka Auer, Harri István Mäki, Ritva Toivola ja Ulla Viertola.

Omituiset supersankarit

Omituiset supersankarit

Petri Hiltunen 1h

Hauskaksi tarkoitettu esutelmä supersankareiden historian oudoimmista tuoroksista. Ei parodioista, niitä on muutenkin liikaa, vaan oikeista yrityksistä, jotka ovat kummallisemmasta päästä.

Evoluutio-opas lolitoille

Evoluutio-opas lolitoille

Enfant Terrible 1h

Lyhyt oppitunti onnistuneen ja vähemmän onnistuneen lolita-asun rakentamisesta – miten oma tyyli kehittyy harrastaessa, kuinka välttää pahimmat aloittelijan sudenkuopat ja miten parannella omaa asukokonaisuutta. Tule seuraamaan kuinka keskinkertaisesta muovipitsitoukasta voi kuoriutua täydellinen silkkirusettiperhonen!

Sotatekniikan nykytila ja visiot

Sotatekniikan nykytila ja visiot

Janne Kemppi 1h

Kattava yhteenveto sotatekniikan kehittymisestä lähitulevaisuudessa perustuen puolustusvoimien rapotteihin aiheesta. Painotus informaatiosodankäynnissä ja kuuntelija pyritään tutustuttamaan johtamissodankäyntiin. Paino on nimenomaan vuoden 2020 ennusteessa. Sodankäynti on aihe, josta finnconissa ei ole ollenkaan puhuttu vaikka scifissä sota on teemana hyvinkin tuttu. Siksi tästä aiheesta on korkea aika tehdä alustus, jossa käsitellään alaa nimenomaan faktapohjalta. Luento perustuu lähinnä puolustusvoimien Sotatekninen arvio ja ennuste -raportteihin. Luento perustuu ennen kaikkea STAE 2020 -raporttiin, joka on puolustusvoimien ensimmäinen rohkeasti seuraavaa asesukupolvea koskeva tieteellinen tutkimus. Aikaisemmat STAE:t (83, 88, 93) ovat pitäneet horisontin vain noin viiden vuoden päässä.

Janne Kemppi (s. 1969) on koulutukseltaan tietotekniikan diplomi-insinööri ja toimii nykyään ATK-suunnittelijana. Hänen pitkäaikaisiin harrastuksiinsa kuuluu militaria (1980-luvun alusta), roolipelit (1984) ja japanilainen sarjakuva ja animaatio (1980-luvun loppupuolelta). Hän kiertää ja puhuu mielellään harrastuksistaan ja on tuttu näky alan harrastajien joukossa eri tapahtumissa. Hänen kirjallinen uransa alkoi aluksi roolipelien kääntämisellä ja myöhemmin pelijulkaisujen tekemisellä. Hän kirjoittaa laajasti anime-alan lehtiin ja on ollut mukana tekemässä alan suomalaista teosta Mangan mestarit. Hän kirjoittaa ja ideoi mielellään niin sarjakuvia kuin tarinoitakin ja kuluttaa vapaan aikansa kirjoittelemalla ilokseen unelmistaan ja idoistaan.

14-15   Suomalainen animefandom katsoo peiliin -paneeli

Suomalainen animefandom katsoo peiliin -paneeli

Mikko Lammi 1h

Fanitatko japanilaista kulttuuria väärällä tavalla? Ovatko rekisteröityneet animeyhdistykset videoiltoineen jo esihistoriaa? Mihin tarvitaan Animeunionia ja mitä se on oikeastaan saanut aikaan? Kuuluuko harrastukseen keskeisesti fansubit, ernut tai Anonyymit? Toteutuivatko suomalaisten fanien toiveet harrastuksen yleistymisestä toivotulla tavalla, vai ovatko nykyiset conit ja nettifoorumit kuin pahimmista krapulapainajaisista?

Keskustelemassa Kyuu Eturautti, Petteri Uusitalo, Jussi Nikander ja Jussi Kari

Puut puhuvat - metsien merkitys fantasiassa

Puut puhuvat - metsien merkitys fantasiassa

Markku Soikkeli 1h

Puut ja metsät ovat keskeisiä fantasian tunnelmalle. Paneelissa keskustellaan Tolkienin puiden ja Holdstockin 'alkumetsän' esikuvallisuudesta, mutta myös luonnonuskontojen käsityksistä ja puihin liittyvistä myyteistä. Myös ekologisen kirjallisuuden kannalta fantastiset puut ovat kiinnostavia, tähän mennessä vähän pohdittu aihe. Mukana: Pekka Halonen (kirjailija), Milla Tuominen (tutkija) ja Johanna Vainikainen-Uusitalo (kääntäjä).

Finlandssvensk fantasylitteratur för barn och ungdom under 2000-talet (sve)

Finlandssvensk fantasylitteratur för barn och ungdom under 2000-talet (sve)

Maria Lassén-Seger 1h

Sago- och fantasytraditionen har alltid varit stark inom finlandssvensk barnlitteratur. Från Zacharias Topelius konstsagor till Tove Janssons och Irmelin Sandman Lilius mytiska världar spänner ett fält av fantastiska berättelser över den finlandssvenska barnlitteraturhistorien så till den grad att realistisk fiktion tidvis hamnat i skymundan.

Hur ser då läget ut idag när vi gått in i ett nytt århundrade? I mitt föredrag kommer jag att göra nedslag i utgivningen av fantastisk litteratur för barn och ungdom i Svenskfinland under 2000-talet. Jag frågar mig hur den finlandssvenska fantastiska berättelsen för barn och ungdom mår idag? Samt hur den ser ut och huruvida den har förändrats?

FD Maria Lassén-Seger is a former postgraduate student of English language and literature at Åbo Akademi University where she, in December 2006, defended her dissertation on the motif of metamorphosis in English-language children’s literature. Her research interests within the field of children’s literature include ideological and narratological perspectives on fantasy literature and picturebooks.

She is currently working at ÅA University where she holds a position as campus librarian at the Faculty of Humanities. She is also a part time lecturer of children’s literature at Comparative literature (ÅA University) and a regular reviewer of children’s books. She is a member of IRSCL, former board member of The Nordic Network for Children’s Literature Research (Norchilnet), and a current board member of the Finnish Institute for Children’s Literature.

Aasialainen scifi ja fantasia

Aasialainen scifi ja fantasia

Laura Järvenpää ja ?? 1h

Suurimmalle osalle suomalaisista kaikki mitä Aasiasta tulee on vain animea ja mangaa. Todellisuudessa Aasiassa on myös pitkä scifi- ja fantasia-aiheisten elokuvien ja kirjojen perinne. Esitelmässä keskitytään aasialaisiin elokuviin Kiinasta, Etelä-Koreasta ja Japanista, minkä lisäksi sivutaan kirjoja. Esimerkiksi Etelä-Koreassa ja Japanissa on julkaistu scifi-elokuvia jo 50-luvulla. Kiinassa, tarkalleen ottaen Hong Kongissa, scifi- ja fantasia-elokuvia on tuotettu 60-luvulta lähtien.

Laura Järvenpää on tamperelainen tietotekniikan opiskelija, joka on harrastanut scifiä ja fantasiaa vuodesta -99 ja satunnaisesti sitä ennen.

Yaoi-paneeli (K15)

Yaoi-paneeli (K15)

Elina Kuusinen 1h

Pitkään odotettu käänne poikarakkauskeskustelussa on tapahtunut. Keskustelun taso on noussut korkeammalle ja asiaan lisätään sitä myötä tavaraa. Paneelissa on myös mukana kyyninen setä heittämässä omia arviointejaan ja mielipiteitään. Paneelin suositusikäräja on K-15.

Bimbopaneeli: Tits Ahoy!(K-15)

Bimbopaneeli: Tits Ahoy!(K-15)

Aurora Raiskinen-Kujanen 1h

Katsaus scifivosuihin ja vosuasuihin, onko se vain teippiä?

Mukana: Mari-Pilvi Junikka, Senja Hirsjärvi, Aurora Raiskinen-Kujanen ja Pauliina Putkonen.

15-16 AMV-kilpailu

AMV-kilpailu

AMV.fi 2h

Yhteiskunnallisesta kannanotosta puolalaisiin taidevideoihin, taikatytöistä tuomiopäivään - AMV.fi tarjoaa jälleen takuuvarman näytöksen vuoden hienoimmista kotimaisista animemusiikkivideoista. Tuomariston armottoman analyysin lisäksi myös yleisöllä on mahdollisuus valita videoista parhaat.

Taikuutta, teknologiaa ja yli-inhimillisiä voimia - sarjakuvakääntäjän monet maailmat

Taikuutta, teknologiaa ja yli-inhimillisiä voimia - sarjakuvakääntäjän monet maailmat

Paneelikeskustelu, vetää Janne Suominen 1h

Sarjakuvakääntäjät vauhdissa. Mukana: Jouko Ruokosenmäki, Rami Rautkorpi, Suvi Mäkelä. Janne Suominen.

Suhteellisuusteorian ilmiöiden käsittely tieteiselokuvissa

Suhteellisuusteorian ilmiöiden käsittely tieteiselokuvissa

Pekka Rautajoki 1h

Sci-fi on usein enemmän fiktiota kuin tiedettä. Jos oletetaan, että fysiikan lait pätevät koko maailmankaikkeudessa, niin tapahtumia ”kauan sitten kaukaisessa galaksissa” voidaan tarkastella myös Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian puitteissa. Esityksessä käydään läpi lyhyesti Einsteinin suppean ja yleisen suhteellisuusteorian sisältö ja pohditaan miltä relativististen ilmiöiden, kuten lähes valon nopeudella matkustamisen ja mustien aukkojen, pitäisi näyttää. Elokuvien Star Wars, Star Trek ja Musta aukko avulla valotetaan miten Hollywood käytännössä tuntee suhteellisuusteorian ja pohditaan missä määrin elokuvat ovat tieteellisesti oikein - ja milloin mennään pahasti metsään.

Science fiction and fantasy genre criticism panel (en.)

Science fiction and fantasy genre criticism panel (en.)

Markku Soikkeli 1h

Our purpose is to talk about differences between genre/mainstream criticism; how to deal with mainstream writer's genre books (eg McCarthy's "Road") and how the esthetics change (or do they) when you write for zine/newspaper.

Participants: Farah Mendlesohn (Guest of Honor, novelist), Edward James (researcher), Ben Roimola (editor), M. John Harrison (Guest of Honor, novelist), Cheryl Morgan (critic)

Tietoviisaat

Tietoviisaat

Mike Pohjola 1h

Trivian asiantuntijat alustavat scifi, fantasian, animen ja roolipelien nippelitiedosta. Jos olet ihmetellyt, mitä tapahtui klingonien otsarypyille TOS:n ja TNG:n välillä, tämä esitelmä on sinulle. Yleisöllä on ainutlaatuinen tilaisuus esittää kysymyksiä huippueksperteille.

Mike Pohjola on tutkinut fantasian ja toden rajoja näytelmissä, roolipeleissä, elokuvissa ja runoissa. Mikeltä ilmestyy syksyllä esikoisromaani Kadonneet kyyneleet (Gummerus) sekä Sanaleikkikirja. Mike Pohjola on gootti-idoli ja Suomi-fantasian taivaan nouseva kiintotähti.

Cosplay-deittiohjelma

Cosplay-deittiohjelma

Niina Suoniemi 2h

Tule katsomaan, kuinka yksinäiset sydämet löytävät toisensa. Rakkaus ei tunne rajoja (edes kuoleman, iän tai lajin), kun kyseessä ovat animehahmot.

Avaruusoopperan lyhyt oppimäärä

Avaruusoopperan lyhyt oppimäärä

Tero Niemi 1h

Jokainen tieteiskirja tarvitsee taustalleen maailmankaikkeuden. Sen suunnittelu tapahtuu kuitenkin usein vahingossa, kun kirjoittaja on jo tasapainottelemassa hahmojen, tarinan ja tieteen välillä. Alkuvaiheen helpot ratkaisut alkavat herkästi kostautua, kun sivumäärä kasvaa ja jatko-osia tulee lisää. Esitelmässä tutustutaan perinteisen galaktisen imperiumin malliin, jonka jälkeen käydään lävitse niitä ratkaisuja, joita olemme tehneet toteuttaessamme Nimbus-maailmankaikkeutta.

Tero Niemi on suomalainen tieteiskirjailija, joka yhdessä Anne Salmisen kanssa on luonut Nimbus-sankarittaren ja yhden vaihtoehtoisen maailmankaikkeuden.

16-17 Farah Mendlesohn - Inside Author's Studio

Farah Mendlesohn - Inside Author's Studio

"James Lipton" 1h

Hugo winner and former editor of Foundation - The International Review of Science Fiction Farah Mendlesohn joins host James Lipton for an in-depth hour of musings and memories.

Masquerades - different masquerades in different conventions (en.)

Masquerades - different masquerades in different conventions (en.)

Cheryl Morgan 1h

Masquerades - different masquerades in different conventions, science fiction, fantasy, anime and cosplay. Some history and examples from international cons, historical and science fiction masquerades. Cheryl Morgan shows photos & DVDs, and tells about her extensive experiences of masquerades on three different continents.

Tampere scifissä ja fantasiassa

Tampere scifissä ja fantasiassa

Boris Hurtta 1h

Miten käy Tampereelta science fiction? Luontuuko tämä vakaa työläiskaupunki fantasian tapahtumapaikaksi vai ovatko proletaariset perinteet niin raskaat, että kirjailijat varovat järkyttämästä luonnonlakeja? Miten hyvin olemassa oleva, elävä kaupunki ylipäätään sopii yliluonnollisten asioiden näyttämöksi?

Esityksessä tutkaillaan esimerkkien valossa mitä fantasiallista Tampereen maisemiin on kirjoitettu ja vähän piirrettykin. Aikahaarukassa löydetyt näytteet liikkuvat pakana-ajoilta lähitulevaisuuteen. Mukana on pakanahistoriallista viihdettä, satuja, kauhutarinoita, vakavaa scifiä ja yllätyksiä. Siinä sivussa kummastellaan vieraspaikkakuntalaisen, vieläpä turkulaisen vinkkelistä kaupungin ihmeellisyyksiä.

Boris Hurtta on scifistisiin ja ajanvietteellisiin aiheisiin keskittyvä kauhukirjailija ja suurkollektööri, jonka saattaa tavata yhtä hyvin ja ehkä paremminkin tamperelaisessa antikvariaatissa kuin jossain muualla. Tamperelaisesta vinkkelistä katsoen hänen tuotantoonsa, niin fiktioon kuin kirja-aiheisiin pakinoihin ja artikkeleihin, on helpointa tutustua Portti-lehteä lukemalla.

Anime paraparassa, parapara animessa

Anime paraparassa, parapara animessa

FinnPARAnoids 1h

The title gives it away, really. Ei hätää, tämä esitelmä pidetään suomeksi (ainakin suurimmaksi osaksi), ja aiheena on miten nämä kaksi japanilaista ilmiötä liittyvät toisiinsa... vai liittyvätkö?!

Tulevaisuuden talo - tutkimusta ja fantasiaa (tiedeohjelma)

Tulevaisuuden talo - tutkimusta ja fantasiaa (tiedeohjelma)

Frans Mäyrä 1h

Professori Frans Mäyrä luo katsauksen tulevaisuuden rakennusten ja kotiympäristöjen tutkimukseen ja pohtii sen yhteyksiä tieteisfiktion kuvauksiin.

17-18   Taistelevat muumit

Taistelevat muumit

Karo Leikomaa 1h

Minkä värisiä ovat niiskut? Entä muumit? Kuka on karvainen hemmo, joka asuu uunin hormin päällä? Muumit ovat monelle lapsuuden, nuoruuden ja myös aikuisuuden tärkeitä hahmoja. Tove Janssonin luomat hahmot ovat maailmankuuluja, mutta kaikki eivät yhdistä Muumeja kirjallisuuteen - myös tv-sarja on lunastanut paikkansa keskeisenä osana Muumeja. Keskustelua kirjojen ja tv-sarjan eroista, hyvistä ja huonoista puolista sekä siitä, mitä Muumit itse kullekin merkkaavat.

Mukana: Miikka Uotila, Johanna Sinisalo

Atlantiksen jumala - elokuvaesitys

Atlantiksen jumala - elokuvaesitys

Petri Hiltunen 1h

Atlantiksen Jumala

1967

(Uusinta ensi-ilta 2008)

Ohjaus P. Hiltunen

N: Matti Tanska, Jukka Halme, Veikko Laeslehto, Timo-Jussi Hämäläinen.

Musiikki: Jyrki Tudeer

Kesto 50 min.

Maailma on vaarassa! Salainen SS-osasto uhkaa Suomea Theta-säteillä! Jouni Kaartinen ystävineen suuntaa sukellusveneensä kohti Itämeren pohjaa, josta aukeaa vaarojen täyttämä tie maanalaiseen valtakuntaan, muinaiseen Atlantikseen! Kestääkö Kaartisen kantti, kun vastassa on haikaloja, hämähäkkejä, lihansyöjäliskoja, villejä, natseja, zombeja ja paljon, paljon muuta! Ovatko kaverukset vihdoin tulleet tiensä päähän?

Käännösfantasian kustantaminen - kulttuurityötä vai liiketoimintaa?

Käännösfantasian kustantaminen - kulttuurityötä vai liiketoimintaa?

Jukka Halme 1h

Käännösfantasian kustantaminen - kulttuurityötä vai liiketoimintaa?

Paneelikeskustelu käännetyn fantasiakirjallisuuden tilasta Suomessa. Fantasiakirjallisuus myy Suomessa edelleen runsaasti, mutta siinä missä suurten kustantajien profiili on keskittynyt lasten- ja nuorten fantasiaan, on ns. laatufantasia jäänyt pienten kustantamoiden harteille. Mikä myy, mikä ei ja miksi? Vastauksia antamassa niin kustannuspuolen edustajat ja muut alan asiantuntijat. Puheenjohtajana kriitikko Jukka Halme.

Apua! Lapseni harrastaa...

Apua! Lapseni harrastaa...

1h

Scifi- ja animeharrastajien vanhemmat kertovat omia (kauhu?)kokemuksiaan siitä millaista on olla aktiiviharrastajan vanhempi ja millaisesta näkökulmasta he näkevät science fiction ja/tai animeharrastuksen.

  Animecon GoH intervju (SWE)

Animecon GoH intervju (SWE)

Vilgot Strömsholm 1h

Vi frågar av Nina von Rüdiger och Johanna Koljonen vad och hur deras manga är. Även pseudomanga-begreppet diskuteras. Publiken ges tillfälle att delta i diskussionen.

Nina von Rüdigeriltä ja Johanna Koljoselta kysytään mitä ja miten heidän mangansa on. Samalla keskustellaan pseudomanga-käsitteestä. Yleisölle annetaan mahdollisuus osallistua keskusteluun.

 Sonaatti 2KaffeklatchOpus 1Opus 2Opus 3Opus 4 - miitit
10-11 Lautapelejä

Lautapelejä

Suomen Lautapeliseura 8h

Suomen lautapeliseura (www.lautapeliseura.fi) tuo Finnconiin/Animeconiin kymmenittäin uusia ja vanhoja lautapelejä vapaasti pelattavaksi. Mukana on erityisesti hyvä katsaus scifi- ja Japani-aiheisiin lautapeleihin, joita käsitellään tarkemmin osana conin puheohjelmaa. Lautapeliseuran aktiivit opastavat sinut uusien pelien alkuun, antavat suosituksia eri tarkoituksiin sopivista peleistä sekä auttavat sinua kaivamaan pelikasasta sen juuri sinulle sopivan pelin. Conin aikana järjestetään erilaisia peli-esittelyjä ja ohjelmaan osallistuneiden kesken arvotaan pelipalkintoja.

  Pukuhuone

Pukuhuone

8h

Pukuhuonetilaa cosplayaajille, jotka eivät osallistu cosplay-kilpailuun. Tavaroiden jättö pukuhuoneeseen omalla vastuulla: kannattaa hyödyntää narikkaa vaatteiden vaihdon jälkeen.

    Warhammer 40K

Warhammer 40K

2h

Warhammer 40 000 scifiminiatityyripelin uusimman laitoksen esittelyä. Vanhat ja uudet pelaajat ovat tervetulleita kokeilemaan miniatyyripelaamista tai keskustelemaan pelistä.

11-12   Haisuli/Susuwatari-työpaja

Haisuli/Susuwatari-työpaja

Miikka Uotila 1h

Pyöritä pääsi pyörälle pyörittämällä itsellesi karvapallo! Pajassa sinulla on mahdollisuus tehdä villalangasta itsellesi Haisuli tai Susuwatari. Haisuli on karvainen otus Muumeista ja Susuwatari nokipallero elokuvista Naapurini Totoro ja Henkien kätkemä.

 
12-13   Cyborgi työpaja

Cyborgi työpaja

Hannele Parviala 2h

Huomio! Me olemme Kyborgityöpaja, valmistaudu assimiloitumaan. Vastarinta on turhaa, mutta saat itse valita raajan josta aloittaa.

M. John Harrison reading

M. John Harrison reading

M. John Harrison 1h

Ei ohjelmakuvausta

Risingshadow.net

Risingshadow.net

Risingshadow.net 1h

Scifi- ja fantasiasivusto Risingshadow.netin tapaaminen.

13-14   Elite-alusten rakennustyöpaja

Elite-alusten rakennustyöpaja

Mikko Tuomela 1h

Vietitkö 1980-luvulla unettomia öitä Cobra Mk III:n puikoissa? Vieläkö piirtelet Thargoideja luentovihkoihin? Vaikka et, tule silti rakentamaan paperista ja pahvista itsellesi oma Elite-avaruusalus. Inventaariossamme on raaka-aineet, autenttiset piirrustukset, kanuunat ja ohjukset.

MämmiKunniaan/Nortikka

MämmiKunniaan/Nortikka

MämmiKunniaan/Nortikka 2h

MämmiKunniaan ryhmän dubbaaman Nortikka-sarjan tapaaminen.

14-15 Kaffeeklatch Charles Vess and Karen Shaffer (en)

Kaffeeklatch Charles Vess and Karen Shaffer (en)

1h

Oletko aina halunnut jutella Finnconin tai Animeconin kunniavieraan kanssa kaikessa rauhassa? Kysyä juuri niitä mieltä vaivanneita kysymyksiä? Osallistu siis KaffeeKlatchiin?! KaffeeKlatch on vapaamuotoinen keskusteluhetki (n.45 min) kunniavieraan kanssa kahvilassa. Jotta Klatch saadaan pidettyä toimivana, on sinne ilmoittauduttava etukäteen Infossa ja vain 10 ensimmäistä ilmoittautunutta mahtuu mukaan. Toimi siis nopeasti! (Kahvin juonti vapaaehtoista.)

Ms Mandun mangatyöpaja

Ms Mandun mangatyöpaja

Essi Nopanen ja Ms Mandu 2h

Ms Mandu näyttää ja kertoo omista työmetodeistaan, hahmojen luonnista sekä muusta hyvän mangan luomiseen liittyvistä asioista.

Ketunkorva-työpaja

Ketunkorva-työpaja

Elina Halme 2h

"Kitsune"; japaniksi kettu, yhdistetään kansanperinteessä shintojumala Inariin, jonka valkoisilla kettulähettiläillä on yhdestä yhdeksään häntää. Kettuja kuvataan älykkäiksi eläimiksi joiden maagiset kyvyt yhdessä häntien määrän kanssa lisääntyvät ketun ikääntyessä. Vaikka kettujen kuvataan välillä käyttävän kykyään omaksua ihmismuoto ilkitekoihin ja ihmisten huijaamiseen, suuri osa tarinoista kertoo heidän olevan uskollisia suojelijoita, ystäviä, rakastajia ja puolisoja. Jumalaista lähentelevien kykyjen ja kauneuden vuoksi monet ihmiset palvovat tarujen kitsuneita sekä varmuuden vuoksi kaikkia kettuja. Eihän sitä koskaan tiedä, onko kyseinen yksilö nuori kitsune!

Työpajassa sinulla on mahdollisuus tehdä itsestäsi tai ystävästäsi oma tulkintasi jalosta olennosta. Ajan rajallisuuden vuoksi askartelemme vain yksihäntäisiä kitsuneita. Tervetuloa mukaan!

15-16 Kaffeeklatch Petri Hiltunen

Kaffeeklatch Petri Hiltunen

1h

Oletko aina halunnut jutella Finnconin tai Animeconin kunniavieraan kanssa kaikessa rauhassa? Kysyä juuri niitä mieltä vaivanneita kysymyksiä? Osallistu siis KaffeeKlatchiin?! KaffeeKlatch on vapaamuotoinen keskusteluhetki (n.45 min) kunniavieraan kanssa kahvilassa. Jotta Klatch saadaan pidettyä toimivana, on sinne ilmoittauduttava etukäteen Infossa ja vain 10 ensimmäistä ilmoittautunutta mahtuu mukaan. Toimi siis nopeasti! (Kahvin juonti vapaaehtoista.)

Naruto.fi

Naruto.fi

Naruto.fi 1h

Naruto.fi -sivuston tapaaminen.

16-17 Kaffeeklatch M. John Harrison (en)

Kaffeeklatch M. John Harrison (en)

1h

Oletko aina halunnut jutella Finnconin tai Animeconin kunniavieraan kanssa kaikessa rauhassa? Kysyä juuri niitä mieltä vaivanneita kysymyksiä? Osallistu siis KaffeeKlatchiin?! KaffeeKlatch on vapaamuotoinen keskusteluhetki (n.45 min) kunniavieraan kanssa kahvilassa. Jotta Klatch saadaan pidettyä toimivana, on sinne ilmoittauduttava etukäteen Infossa ja vain 10 ensimmäistä ilmoittautunutta mahtuu mukaan. Toimi siis nopeasti! (Kahvin juonti vapaaehtoista.)

    Hobb-fani miitti

Hobb-fani miitti

1h

Mikäli pidät Robin Hobbin kirjoista, on tämä tapaaminen oikea paikka sinulle.

17-18       Naruto-miitti

Naruto-miitti

?? 1h

Luvassa ryhmäkuva ja hauskanpitoa.

Lauantaina kello 17 eteenpäin - Sorsapuistossa
Nyt on animeconissakin mahdollisuus suosittuun ja helppoon kyynärtanssiin, joka tunnetaan myös pornopolkana. Tanssin oppimiseen menee ainoastaan pari minuuttia, joten kokemuksen puute ei ole este, tuskin edes hidaste. Tanssissa on luvassa paljon pyörimistä, joten voit kruunata lauantai-iltasi tanssimalla itsesi pyörryksiin asti. Tanssimista jatketaan kunnes kukaan ei enää jaksa nousta ylös väsymykseltään. Tanssittajina Juho Mäkinen ja Eveliina Rintamäki

Animeconin iltabileet järjestetään Tampere-talon Sorsapuistosalissa yhteistyössä Tampereen kapungin nuorisotoimen ja JrockSuomen kanssa. Sisäänpääsy alkaa kello 19.30, ohjelma noin kello 20 tienoissa. Iltabileet päättyvät kello 23.30. Animeconin iltabileet ovat 100% päihteettömät: kaikki tulijat puhallutetaan ovella ja laukut tarkastetaan. Ohjelmassa livemusiikkia (Time to Destination), kilpailuja ja muuta jännittävää! Sisäänpääsy 4 euroa. Lisätietoa iltabileistä ja sen ohjelmasta täältä

Finnconin iltabileet ovat ravintola Telakalla. Ohjelmassa perinteiseen tapaan rentoa menoa ja tuttujen tapaamista tuopin ääressä, Finnconin naamiaiskilpailut ym. Ikäraja 18 vuotta.

Sunnuntai

 Iso saliPieni saliStudioRondoSopraanoSorsapuistoSonaatti 1
10-11     Mistä on pienet AMVt tehty

Mistä on pienet AMVt tehty

Sami Juvala 2h

Ei ohjelmakuvausta

Afroamerikkalainen tieteiskirjallisuus

Afroamerikkalainen tieteiskirjallisuus

Päivi Väätäinen 1h

Tieteiskirjallisuuden on väitetty olevan mainio ilmaisun väylä eri vähemmistöille, sillä se sallii vertauskuvien kautta vaikeidenkin asioiden käsittelyn – toisaalta sitä on moitittu muukalaisvihaa huokuvaksi valkoisen miehen hiekkalaatikoksi. Miten afroamerikkalaiset scifikirjailijat ovat luovineet tässä mahdollisuuksien ja rajoitteiden ristiaallokossa, ja miten se näkyy heidän tuotannossaan? Mistä he ovat imeneet vaikutteensa? Miksi heitä on niin vähän? Onko afroamerikkalainen alieni sympaattisempi kuin angloamerikkalainen, ja miksi? Voidaanko yleensäkään puhua afroamerikkalaisesta tai mustasta tieteiskirjallisuudesta yhtenäisenä scifin alalajina? Keitä afroamerikkalaisia kirjailijoita kannattaisi ehdottomasti lukea? Muun muassa näihin kysymyksiin pyrkii tämä esitys ehdottamaan vastauksia tai erilaisia näkökulmia.

Tekijänoikeudet vs. animen ja mangan harrastajat

Tekijänoikeudet vs. animen ja mangan harrastajat

Harri Kivistö, Piraattipuolue 1h

Suomen Piraattipuolue esittäytyy, kertoen tavoitteistaan sekä mm. niistä vaikeuksista, joita tekijänoikeuslaki animekulttuurille tuottaa tai voisi tuottaa.

Tiesitkö että fansubien (lisensoitujen tai lisensoimattomien, laki ei välitä) lisäksi niin animemusiikkivideot, skanlaatiot, doujinshit, kuin yhdistysten animeillatkin ovat kaikki potentiaalisesti laittomia - samoin kuin (muuten laillisen) mangan ja animen maahantuonti ilman tekijän lupaa?

Final Fantasy Fight

Final Fantasy Fight

1h

Monista coneista jo tutuksi tullut final fantasy fighting, on vapaaehtoisten osallistujien improvisaatiolla toimiva ohjelmanumero jonka tarkoituksena on viihdyttää yleisöä. Kaksi tai useampi vastustajaa asettuvat vastakkain ja alkavat taistelevaan näyttävin hyökkäyksin ja voittaja valitaan yleisön huutoäänestyksellä. Final Fantasy pelien tuntemus ei ole tarpeellista, mukaan voi osallistua kuka tahansa joka uskaltaa.

 
11-12   Eeppinen Tampere vs. Turku -paneeli

Eeppinen Tampere vs. Turku -paneeli

Irma Hirsjärvi 1h

Nuoren ja vanhan polven scifistit, fantastikot ja animistit ottavat yhteen kahden kaupungin vastakkainasettelussa.

How to define the fantastic

How to define the fantastic

Sanna Lehtonen 1h

This panel focuses on the ever-present, much-disputed question of how to define the fantastic. What does the fantastic refer to? How can it be defined? In relation to what? What are the limits of the fantastic? The panellists, the Finncon Guests of Honour are asked to consider different definitions of the fantastic in connection to their own work.

Participants: Farah Mendlesohn, M. John Harrison, Charles Vess, Johanna Koljonen

Mitä Harry Potterin jälkeen?

Mitä Harry Potterin jälkeen?

Ella Peltonen 1h

Harry potter paneeli - kaikki spoilerit kaikesta - mitä Harryn jälkeen, mitä nyt luetaan?

Mukana: Ella Peltonen, Sini Neuvonen, Sari Peltoniemi ja Reetta Saine.

95/05 -esittää: Let's Bible!

95/05 -esittää: Let's Bible!

Jussi Nikander 1h

Se kurainen enemmistö, johon suurin osa sarjakuvasta kuuluu, sisältää kaiken maailman omituisia tapauksia. Naisjeesuksen ja kalastajapojan seikkailuista kertova Let's Bible on kuitenkin jotain aivan omaa luokkaansa. Jussi-setä näyttää ja kertoo.

Vaikea Parapara oppitunti

Vaikea Parapara oppitunti

FinnPARAnoids 1h

Tämä parapara-oppitunti on tarkoitettu jo paraparan perusasiat hallitseville. Luvassa jotain hapokasta opetettavaa, a la FinnPARAnoids, tietysti!

12-13   Suomen kuningashuone ja sen skandaalit

Suomen kuningashuone ja sen skandaalit

Timo Vuorensola 1h

Yleisö "käsikirjoittaa" Suomen kuningashuoneen historian kaikkine sen tapahtumineen ja skandaaleineen. Miten Väinö I luotsasi maataan sisällissodan tapahtumien jälkeen? Mitä kaikkea Suomen kuninkaalliset puuhastelivat seinien sisäpuolella?

Uusia lyhytelokuvia

Uusia lyhytelokuvia

Mike Pohjola 1h

Pienen budjetin scifi-lyhäreitä Suomesta ja Ruotsista.

Suomen-ensi-iltansa saavat

Taivas ja Helsinki 2018 (Mike Pohjola, 7min, 2008).

Tiedon hinta (Anders Muammar, 20min, 2007).

Iron Man (David Guivant, 2min, 2008).

Näytöksen juontaa Mike Pohjola.

Charles Vess Guest of Honor Speech (en)

Charles Vess Guest of Honor Speech (en)

Charles Vess 1h

Ei ohjelmakuvausta

Tyttöjen sarjat

Tyttöjen sarjat

Janne Kemppi 1h

Tyttöjen sarjojen pinkit visiot. Taikatytöt ja kouluromanssit. Miten tyttöjen sarja tehdään? Mistä on söpöt bishie pojat tehty?

Final Fantasy Fight

Final Fantasy Fight

1h

Final Fantasy Fight jatkuu vielä tunnin jotta aamu-unisetkin pääsevät mukaan!

 
13-14 Cosplay ryhmäkilpailu

Cosplay ryhmäkilpailu

Cosplay Finland Tour 2h

Cosplay-ryhmäkilpailussa kilpaillaan taidokkaimmasta esityksestä. Cosplay-asuihin pukeutuneet ryhmät viihdyttävät yleisöä monenlaisten performanssien voimin. Tuomariston ja yleisöjuryn valitsemat parhaat esitykset palkitaan. Tauko-ohjelmana kuullaan mysteerinen, mutta definitiivinen luotaus conielämän syvimpiin saloihin.

Petri Hiltunen - definitiivinen kunniavieraspuhe

Petri Hiltunen - definitiivinen kunniavieraspuhe

Petri Hiltunen 1h

Ei ohjelmakuvausta

EVE Online - running the world (en)

EVE Online - running the world (en)

CCP Games 1h

Not only novelists create worlds - videogame developers create complete universes, that live and change 24 hours a day - in the hands of tens of thousands of players.

The presentation begins with a quick brushup on the introduction to EVE and a recap of the former lecture.

In this presentation Grétar Hannesson will focus on what needs to be done when running an online world.

Eve Online is a player-driven persistent-world massively multiplayer online game set in a science fiction space setting. Players pilot a wide array of customizable ships through a universe comprising over five thousand solar systems. Players of Eve Online are able to participate in any number of in-game professions and activities, including mining, manufacturing, trade and combat.

Speakers: Grétar Hannesson, CCP Games, Iceland

Muutoksen illuusio - Supersankarigenren tapahtumasarjakuvien lyhyt historia

Muutoksen illuusio - Supersankarigenren tapahtumasarjakuvien lyhyt historia

Otto Sinisalo 1h

Otto Sinisalo käy läpi supersankarisarjakuvan tapahtumasarjakuvien historiaa 80-luvulta alkaen tähän päivään omansa ja yleisön mielenterveyden kustannuksella. Esitelmä, joka tulee muuttamaan kaiken - AIVAN KAIKEN. Supersankarihahmot ovat paitsi ikonista popkulttuurikuvastoa, myös tärkeää pääomaa niitä lisensoiville yrityksille. Muutoksen illuusio tutkii, miten Yhdysvaltain nyrjähtäneet sarjakuvamarkkinat ajavat yhtäältä supersankarihahmoja muuttumaan samalla, kun ne pakottavat ne pysymään samanlaisina. Kuule, kuinka supersankarisarjakuva melkein tuhosi itsensä!

OTTO SINISALO (s. 1979) on Helsinkiläinen vapaa toimittaja ja Helsingin sarjakuvafestivaalien tuottaja. Hän kirjoittaa muun muassa Sarjainfo-lehteen ja Katuoja-blogiin.

Intertextuality and Allusions in Russian Contemporary Fantasy

Intertextuality and Allusions in Russian Contemporary Fantasy

Olga Kurikka 1h

Inspiration can be found anywhere: music, religion, literature. The goal of this presentation is to explore different sources that inspire Russian fantasy writers, and the ways in which they reflect in the books. The discussion will cover works of various artists as well as different styles and techniques used in contemporary Russian fantasy.

Olga Kurikka is studying at the English department of the University of Helsinki. She became interested in Russian fantasy through her fascination in mythology and traditions. Apart from linguistics and literature, Olga makes music, explores ancient religions, and participates in different social activities.

Tatsunoko, erään studion anatomia

Tatsunoko, erään studion anatomia

Jari Lehtinen 1h

Kaikki tuntevat Ghiblin, asianharrastajat arvostavat Gainaxia, mutta Tatsunoko on jäänyt Suomessa vähemmälle huomiolle, vaikka se on vanhin yhä olemassa oleva TV-animea tuottanut studio. Speed Racerin uusi elokuvasovitus on tehnyt Tatsunokon jälleen ajankohtaiseksi. Scifi-animen huippukaudella 1970-luvulla Tatsunoko toi televisioon Casshernin ja Gatchamanin. 1980-luvulla Tatsunoko taantui alihankkijaksi. Kaikkien aikojen tunnetuin Tatsunokon anime näki kuitenkin päivänvalon vasta 1995. Mikä se oli? Vastaus yllättää.

Charles Babbage ja Difference Engine (tiedeohjelma)

Charles Babbage ja Difference Engine (tiedeohjelma)

Jussi Nikander 1h

Esityksessä kerrotaan kuka oli Charles Babbage, ja mikä tämä steampunkissa satunnaisesti vilahteleva difference engine oikein on. Esitys käsittelee Babbagen elämää ja keksintöjä, erityisesti hänen mekaanisia laskukoneitaan. Lisäksi puhutaan siitä, mikä näiden koneiden merkitys nykyiselle tietotekniikalle oikein on, ja miksi ne olisivat saattaneet mullistaa koko maailman.

DI Jussi Nikander on tietotekniikan tutkija ja jatko-opiskelija teknillisestä korkeakoulusta. Tietotekniikan historia on hänelle työhön liittyvä harrastus.

14-15 M.John Harrison - Inside Author's Studio (en)

M.John Harrison - Inside Author's Studio (en)

"James Lipton" 1h

Host James Lipton gets up close and personal with multiple-award winner and renowned fiction reviewer M. John Harrison.

Tietokonepelit ja science fiction

Tietokonepelit ja science fiction

Mikko Tuomela ja Kalle Karinen 1h

Tietokone- ja videopelit ovat jo parikymmentä vuotta olleet merkittävä viihdemuoto niin ihmisten ajankäytön kuin alalla liikkuvan rahankin puolesta. Ne edellyttävät pelaajalta aktiivista toimintaa, jolle taas tarvitaan motivaatio. Kuten elokuvienkin kohdalla, eri genret vetoavat eri yleisöön ja ammentavat juonensa jostain taustamaailmasta, oli se sitten kasattu purkalla ja liimalla tai vaikkapa ammattikirjoittajan toimesta.

Joihinkin peleihin on ammattikirjailija tehnyt taustatarinan, kuten vaikkapa Eliteen, jonka mukana tulevan taustoittavan novellin kirjoitti britti Robert Holdstock. Varsinkin nykyään, kun pelit muistuttavat elokuvia hyvin paljon, tarvitaan pelimaailmojen luomiseen valtava määrä taiteellisesti lahjakkaita suunnittelijoita.

Oli kyseessä sitten vanha räiskintäpeli tai uusi miljoonan käyttäjän nettiroolipeli, yleensä taustalla on tarina. Joku on istunut koneen ääreen ja kirjoittanut syyn sille, miksi pelissä tehdään mitä tehdään.

Tässä esitelmässä käydään läpi pelien maailmasta löytyviä veikeitä tulevaisuudenkuvauksia ja verrataan niitä esimerkiksi kirjallisuudesta ja elokuvista löytyviin

Vaatekomeron kautta Kirjailijaliittoon? Lapsuuden tärkeät kirjat

Vaatekomeron kautta Kirjailijaliittoon? Lapsuuden tärkeät kirjat

Sari Peltoniemi 1h

Millaiset kirjat ovat olleet merkittäviä ja millä tavoin? Voiko lapsuuden lukukokemus vaikuttaa koko loppuelämään? Paneelissa käsitellään lapsuuden tärkeitä lukukokemuksia ja niiden vaikutuksia. Millaiset kirjat ovat olleet merkittäviä ja millä tavoin?

Mukana: Johanna Sinisalo, Boris Hurtta, Vesa Sisättö ja Anne Leinonen

Kapteeni Kuolio: Suomen salainen kuningas -kirjan julkistus

Kapteeni Kuolio: Suomen salainen kuningas -kirjan julkistus

Petteri Oja ja Pekka Manninen 1h

Sarjakuvana aloittaneen Kapteeni Kuolion romaaniversio. Kyseessä on Tampereella tapahtuva fantasiaseikkailu, jossa paljastetaan useita ällistyttäviä tosiasioita.

Ms Mandun haastattelu (suomeksi)

Ms Mandun haastattelu (suomeksi)

Haastattelijana Mike Pohjola 1h

Ei ohjelmakuvausta

Scifi-teema lautapeleissä

Scifi-teema lautapeleissä

Markku Jaatinen, Suomen lautapeliseura 1h

Pidätkö lautapeleistä ja scifistä? Eikö kaupoista tunnut löytyvän mitään mukavaa pelattavaa. Nyt on tilaisuus tulla yhdessä etsimään juuri sitä lautapeliä, jota on kiva pelata ja joka on silti ihan oikeasti scifiä. Testipenkissä on pelejä 70-luvulta nykypäivään ja asiantuntija ruotii niin pelillisiä kuin pelien teemallisiakin arvoja. Paikalla on myös esimerkkejä eri peleistä ja niitä on viikonlopun aikaan mahdollisuutta kokeilla osana Finnconin lautapeliohjelmaa.

Esityksen pitää Markku Jaatinen Suomen lautapeliseurasta. Markku on Jyväskylän scifi-seura 42:n vanhoja jäseniä ja Suomen lautapeliseuran hallituksessa. Näkökulmaa löytyy siten sekä sisällön että toteutuksen osalta.

15-16   Genreohjaajien paneeli

Genreohjaajien paneeli

Tuotantoyhtiö Energia 1h

Scifi- ja kauhuelokuvat ovat marssineet kotimaisen elokuvan kentälle ennennäkemättömällä voimalla. Rautataivaan parissa työskentelevä Timo Vuorensola, Jadesoturin ja Saunan ohjaaja AJ Annila, Lordi-elokuvan ohjaaja ete Riski ja Rare Exports -elokuvien ohjaaja Jalmari Helander keskustelevat kotimaisen genre-elokuvien nykyisyydestä ja tulevaisuudesta.

Tuotantoyhtiö Energia on vuonna 2005 perustettu Tamperelainen tuotantoyhtiö, joka muistetaan Star Wreck -scifiparodiasta. Heidän seuraavan elokuvansa käsikirjoittaa Finlandia-palkittu kirjailija Johanna Sinisalo.

Tapahtuipa kerran fandomissa -tietokilpailu

Tapahtuipa kerran fandomissa -tietokilpailu

Jukka Halme 1h

Fandomiin painottuva tietovisa "tapahtui kerran finnconissa, tapahtui kerran fandomissa" - mitä pöhköä tehty fandomin nimissä ja mitä kaikkea suomalaiset ovatkaan sattuneet tekemään fandomin merkeissä. Mitä Worldconeissa? yms. on sattunut, kenelle ja mitä?

Diana Wynne Jones - a rebel amongst children's fantasists? (en)

Diana Wynne Jones - a rebel amongst children's fantasists? (en)

Sanna Lehtonen 1h

Diana Wynne Jones, the 2007 World Fantasy Award winner, is regarded as an exceptional children.s fantasist that has contributed to the renewal of the genre. What makes her special? Can she be considered a rebellious fantasist or do conventions and conservatism lurk between the lines? A panel discussion.

Participants: Farah Mendlesohn, Maria Loikkanen, Tarja Rainio

The Finncon Guest of Honour Farah Mendlesohn is the author of the critically acclaimed Diana Wynne Jones: Children's Literature and the Fantastic Tradition (2005).

Maria Loikkanen, MA, is a literary critic with a special interest in children’s literature, fantasy and science fiction. She reviews children’s books regularly for Onnimanni, a Finnish children’s literature journal.

Sanna Lehtonen, a PhD student in the Department of Languages, University of Jyväskylä, is working on her dissertation on children’s fantasy fiction by Diana Wynne Jones and Susan Price.

Kovat koiraat

Kovat koiraat

Janne Kemppi 2h

Aikuisten miesten manga ja anime esittelyssä. Seuraa japanilaista testosteronin täyttämää mieskuvaa samuraista yakuzoihin. Kuvamateriaali EI sovi perheen pienimmille.

Imageboard/4chan-paneeli(K-15)

Imageboard/4chan-paneeli(K-15)

1h

Ei ohjelmakuvausta

Sähköiset identiteetit scifissä ja todellisessa elämässä (tiedeohjelma)

Sähköiset identiteetit scifissä ja todellisessa elämässä (tiedeohjelma)

Riku Itäpuro 1h

Esitellään yleisesti julkiseen avaimen perustuvia järjestelmiä ja ratkaisuja jotka suojaavat yksilön yksityiseen suojaa sähköisessä asioinnissa. Tuodaan skifin uhkakuvia identiteettivarkaudesta tosielämään ja tarkastellaan auttaako sähköinen identiteetti niiden poistossa. Identiteettivarkaudesta puhutaan paljon. Identiteetti voidaan varastaa websivulta (pankki tai kauppapaikka) tai sähköpostin lähettäjältä(roskaposti). Yksityisyys on vaikeammin säilytettävää. Työnantajia varten on jouduttu tekemään lakiehdotuksia sähköpostin valvontaan. Suomalaisten sähköpostin reititystä Ruotsin kautta muokattu. Isoveli ei ole (teknisesti) kaukana.

Paikalla on CACert-auktorisoituja henkilöitä, jotka auttavat oman vapaan ja ilmaisen sähköisen varmenteen luonnissa, sekä oman OpenPGP-avaimen luonnissa. Lisätietoja http://blog.cacert.org/?p=316 ja http://biglumber.com/x/web?ev=29894.

Riku Itäpuro toimii unix-suunnittelijana Tampereen ammattikorkeakoulussa hyödyntäen vapaita ohjelmistoja. Viimeiset neljä vuotta hän on ollut mukana korkeakoulujen keskitetyn käyttäjähallinnan implementoinnissa, mitä Suomessa edustaa HAKA-infrastruktuuri.

16-17   Definitiivinen sotapaneeli

Definitiivinen sotapaneeli

Petri Hiltunen 1h

Tämähän on jo perinne! Käsittelemme asiantuntevasti kaiken sotaan liittyvän, sivuten scifiäkin! Kuuluu definitiivisten paneelien sarjaan, jossa muita aiheita ovat olleet muun muassa Hai-kalat, kristus, natsi-siat, jättiapinat ja maailmanloppu. Tällä kertaa käsittelemme sotaa, oikeasti ja scifissä.

Mukana myös Hannu Blommila, Vesa Sisättö, ja Veikko Laeslehto.

Science fiction suomirockissa

Science fiction suomirockissa

Erkka Leppänen 1h

Tiedän että taidetta on science fiction

Scifi ei ole aihe, joka ensimmäisenä tulee mieleen suomalaisen rockin teemoja pohtiessa, mutta levytysten tarkempi penkominen voi tuottaa yllättäviä löytöjä. Erkka Leppänen esitelmöi ja soittaa näitä löytöjä Lapsuuden lopusta Talvikuninkaaseen.

Finncon 2009 ja Animecon VII esittäytyvät

Finncon 2009 ja Animecon VII esittäytyvät

1h

Mitä on luvassa ensi vuonna Helsingissä? Oletko kiinnostunut Conien järjestämisestä? Jättimäinen piirustus-kilpailu julkaistaan!

  Latin American science fiction (en)

Latin American science fiction (en)

Tanya Tynjälä 1h

Not well known, inexistent for the mainstream critics, trying to survive alongside the strong cultural tradition of magical realism, science fiction is yet written in Latin America long since. From its isolate beginnings to the big Argentinean and Peruvian fandom, from the Mexican cyberpunk to the Uruguayan oneirism, this presentation intends to show a panorama of the literary work made in Latin America.

Tanya Tynjälä is Peruvian fantasy and science fiction writer. Her book “La ciudad de los nictálopes”, is in its 5th edition and is used as a course material in Peru, Chile, Ecuador and Colombia. She writes actively for some virtual and real Peruvians and Argentineans magazines. Some of her texts are published in mainstream and science fiction anthologies. She lives in Finland working as a language and culture teacher in the Helsinki University of Technology.

17-18 Loppu, the end, palkintojen jako

Loppu, the end, palkintojen jako

Conitea 1h

Ei ohjelmakuvausta

           
 Sonaatti 2KaffeklatchOpus 1Opus 2Opus 3Opus 4 - miitit
10-11 Lautapelejä

Lautapelejä

Suomen Lautapeliseura 8h

Suomen lautapeliseura (www.lautapeliseura.fi) tuo Finnconiin/Animeconiin kymmenittäin uusia ja vanhoja lautapelejä vapaasti pelattavaksi. Mukana on erityisesti hyvä katsaus scifi- ja Japani-aiheisiin lautapeleihin, joita käsitellään tarkemmin osana conin puheohjelmaa. Lautapeliseuran aktiivit opastavat sinut uusien pelien alkuun, antavat suosituksia eri tarkoituksiin sopivista peleistä sekä auttavat sinua kaivamaan pelikasasta sen juuri sinulle sopivan pelin. Conin aikana järjestetään erilaisia peli-esittelyjä ja ohjelmaan osallistuneiden kesken arvotaan pelipalkintoja.

  Pukuhuone

Pukuhuone

8h

Pukuhuonetilaa cosplayaajille, jotka eivät osallistu cosplay-kilpailuun. Tavaroiden jättö pukuhuoneeseen omalla vastuulla: kannattaa hyödyntää narikkaa vaatteiden vaihdon jälkeen.

Haisuli/Susuwatari-työpaja

Haisuli/Susuwatari-työpaja

Miikka Uotila 1h

Pyöritä pääsi pyörälle pyörittämällä itsellesi karvapallo! Pajassa sinulla on mahdollisuus tehdä villalangasta itsellesi Haisuli tai Susuwatari. Haisuli on karvainen otus Muumeista ja Susuwatari nokipallero elokuvista Naapurini Totoro ja Henkien kätkemä.

Ketunkorva-työpaja

Ketunkorva-työpaja

Elina Halme 2h

"Kitsune"; japaniksi kettu, yhdistetään kansanperinteessä shintojumala Inariin, jonka valkoisilla kettulähettiläillä on yhdestä yhdeksään häntää. Kettuja kuvataan älykkäiksi eläimiksi joiden maagiset kyvyt yhdessä häntien määrän kanssa lisääntyvät ketun ikääntyessä. Vaikka kettujen kuvataan välillä käyttävän kykyään omaksua ihmismuoto ilkitekoihin ja ihmisten huijaamiseen, suuri osa tarinoista kertoo heidän olevan uskollisia suojelijoita, ystäviä, rakastajia ja puolisoja. Jumalaista lähentelevien kykyjen ja kauneuden vuoksi monet ihmiset palvovat tarujen kitsuneita sekä varmuuden vuoksi kaikkia kettuja. Eihän sitä koskaan tiedä, onko kyseinen yksilö nuori kitsune!

Työpajassa sinulla on mahdollisuus tehdä itsestäsi tai ystävästäsi oma tulkintasi jalosta olennosta. Ajan rajallisuuden vuoksi askartelemme vain yksihäntäisiä kitsuneita. Tervetuloa mukaan!

Cosplay-vanhempien miitti

Cosplay-vanhempien miitti

?? 1h

Tapaaminen vanhemmille, joiden lapset harrastavat cosplayta.

11-12   Filkienteko-työpaja

Filkienteko-työpaja

Miikka Uotila 1h

Ei ohjelmakuvausta

BJD-nuket

BJD-nuket

Esitelmän pitäjänä Suvi Kukanaho 1h

BJD-nuket, mitä ne ovat ja mistä ne ovat tulleet? Yleistä tietoa BJD -harrastuksesta

12-13 Kaffeeklatch Farah Mendlesohn & Edward James (en)

Kaffeeklatch Farah Mendlesohn & Edward James (en)

1h

Oletko aina halunnut jutella Finnconin tai Animeconin kunniavieraan kanssa kaikessa rauhassa? Kysyä juuri niitä mieltä vaivanneita kysymyksiä? Osallistu siis KaffeeKlatchiin?! KaffeeKlatch on vapaamuotoinen keskusteluhetki (n.45 min) kunniavieraan kanssa kahvilassa. Jotta Klatch saadaan pidettyä toimivana, on sinne ilmoittauduttava etukäteen Infossa ja vain 10 ensimmäistä ilmoittautunutta mahtuu mukaan. Toimi siis nopeasti! (Kahvin juonti vapaaehtoista.)

Kirjoittajasalonki

Kirjoittajasalonki

Boris Hurtta ja Tuomas Saloranta 2h

Kirjoittajasalonki uusille tieteiskirjailijoille. Veteraanikirjoittajat neuvovat uusia ja jo debytoineita kirjoittajia miten kirjoittajauralla kannattaisi edetä. Mistä kontaktit, miten toimitaan? Kokoontumisen tarkoitus on tutustuttaa uuden polven novellisteja toisiinsa, kokeneempiin kirjoittajiin ja päin vastoin sekä jakaa tietoa sellaisista asioista, joita debytantti tarvitsee. Tilaisuus on epämuodollinen ja etenee keskustellen. Läsnä myös mm. Mike Pohjola.

Alustus 1: päin seiniä. Hyökkäyksiä vasten vaikenemisen muuria ja kompasteluja julkaisukynnykseen.

Alustus 2: Sormet oven välissä. Pidemmälle päässeen kirjoittajan kokemuksia kustantajista ja muista julkaisijoista.

Mensan testi

Mensan testi

Mensa 1h

Mensan testi on ryhmätilaisuus, joka maksaa 30e, ja testattavan täytyy olla 16 vuotta täyttänyt. Maksulla korvataan mensalle aiheutuneet kulut. Kyseessä on kuviopäättelytesti. Testi itsessään kestää 20 minuuttia mutta aikaa varataan aina 30-60 min.

Animecon 2008 IRC-Galleria yhteisö -miitti

Animecon 2008 IRC-Galleria yhteisö -miitti

?? 1h

IRC-gallerian Animecon 2008 –yhteisön tapaaminen

13-14   Filk-yhteislaulua

Filk-yhteislaulua

Johanna Vainikainen-Uusitalo 1h

Ei ohjelmakuvausta

Warhammer 40K

Warhammer 40K

2h

Warhammer 40 000 scifiminiatityyripelin uusimman laitoksen esittelyä. Vanhat ja uudet pelaajat ovat tervetulleita kokeilemaan miniatyyripelaamista tai keskustelemaan pelistä.

14-15   Foliohattu työpaja

Foliohattu työpaja

1h

Ei ohjelmakuvausta

Kirjailija kirjoittaa käännöstä

Kirjailija kirjoittaa käännöstä

JP Mäkelä 1h

Ei ohjelmakuvausta

15-16 Kaffeeklatch Ms Mandu Nina von Rüdiger & Johanna Kojonen

Kaffeeklatch Ms Mandu Nina von Rüdiger & Johanna Kojonen

1h

Oletko aina halunnut jutella Finnconin tai Animeconin kunniavieraan kanssa kaikessa rauhassa? Kysyä juuri niitä mieltä vaivanneita kysymyksiä? Osallistu siis KaffeeKlatchiin?! KaffeeKlatch on vapaamuotoinen keskusteluhetki (n.45 min) kunniavieraan kanssa kahvilassa. Jotta Klatch saadaan pidettyä toimivana, on sinne ilmoittauduttava etukäteen Infossa ja vain 10 ensimmäistä ilmoittautunutta mahtuu mukaan. Toimi siis nopeasti! (Kahvin juonti vapaaehtoista.)

  Cosplay Finland miitti

Cosplay Finland miitti

Cosplay Finland 1h

Ei ohjelmakuvausta

Suomen Tolkien-seura ry.& Verkkoyhteisö Kontu ry.

Suomen Tolkien-seura ry.& Verkkoyhteisö Kontu ry.

STS & Kontu 1h

Suomen Tolkien seura ry:n ja Verkkoyhteisö Kontu ry:n yhteinen tapaaminen.

16-17       Aniki.fi.

Aniki.fi.

Aniki.fi 1h

Animeyhteisö Aniki.fi:n tapaaminen.

17-18       Hartsilapset

Hartsilapset

Hartsilapset 1h

BJD -yhteisö Hartsilapsien tapaaminen.

Lauantain ohjelma

10:00-11:00Iso saliAvajaiset1h

Finncon08 ja Animecon08 -tapahtumien Viralliset Avajaiset! The Grand Opening of Finncon08 and Animecon08! What's hot this year?

10:00-11:00StudioVanhempien avajaiset1h

Erityisesti Finnconiin ja Animeconiin osallistujien vanhemmille. Tällaista conissa oleminen on, tätä se tarkoittaa, mitä lapsesi täällä tekee ja kokee. Tule kysymään mieltä askarruttavia asioita!

10:00-18:00Sonaatti 2Lautapelejä8h

Suomen lautapeliseura (www.lautapeliseura.fi) tuo Finnconiin/Animeconiin kymmenittäin uusia ja vanhoja lautapelejä vapaasti pelattavaksi. Mukana on erityisesti hyvä katsaus scifi- ja Japani-aiheisiin lautapeleihin, joita käsitellään tarkemmin osana conin puheohjelmaa. Lautapeliseuran aktiivit opastavat sinut uusien pelien alkuun, antavat suosituksia eri tarkoituksiin sopivista peleistä sekä auttavat sinua kaivamaan pelikasasta sen juuri sinulle sopivan pelin. Conin aikana järjestetään erilaisia peli-esittelyjä ja ohjelmaan osallistuneiden kesken arvotaan pelipalkintoja.

10:00-18:00Opus 1Pukuhuone8h

Pukuhuonetilaa cosplayaajille, jotka eivät osallistu cosplay-kilpailuun. Tavaroiden jättö pukuhuoneeseen omalla vastuulla: kannattaa hyödyntää narikkaa vaatteiden vaihdon jälkeen.

10:00-12:00Opus 4 - miititWarhammer 40K2h

Warhammer 40 000 scifiminiatityyripelin uusimman laitoksen esittelyä. Vanhat ja uudet pelaajat ovat tervetulleita kokeilemaan miniatyyripelaamista tai keskustelemaan pelistä.

11:00-12:00Pieni saliCharles Vess - Inside Author's Studio1h

Inside the Artist's Studio" and James Lipton welcomes World Fantasy Award and Will Eisner Comics Industry Award winning artist Charles Vess to Finncon!

11:00-12:00RondoAtorox-palkinnon jako1h

Turun Science Fiction Seura ry:n jakama Atorox on maamme vanhin tieteiskirjallisuuspalkinto. Se myönnetään vuosittain edellisen vuoden parhaalle ensimmäistä kertaa julkaistulle kotimaiselle science fiction- tai fantasianovellille.

Palkinnon avulla pyritään kannustamaan kotimaisia tieteiskirjoittajia ja lisäämään alan tuntemusta. Atoroxista on muodostunut kirjoittajien arvostama tunnustus, jonka ansiosta heille on tarjoutunut tilaisuuksia saada tekstejään julki muuallakin kuin harrastajien keskuuteen leviävissä science fiction -lehdissä.

Atorox-palkinto on kunnianosoitus suomalaisen jännitys- ja tieteiskirjallisuuden uranuurtajalle Aarne Haapakoskelle (1904-1961) eli nimimerkki Outsiderille, jonka luoman robottihahmon mukaan palkinto on nimetty. Nimensä lisäksi Atorox-robotti on antanut palkinnolle myös ulkomuotonsa, sillä voittajanovellin kirjoittajalle annettava palkinto on savesta poltettu Atorox-robotin pää.

Lisätietoja: http://www.tsfs.fi/atorox/

11:00-12:00StudioWorld of Warcraft ja verkkopelien lumo-paneeli1h

Mukana: Eija Lappalainen, Anne Leinonen, Frans Mäyrä ja T. Colliander.

11:00-12:00SopraanoPoikien sarjat1h

Mistä on poikien sarjat tehty? Söpöt tytöt ja nyrkkisankarit ovat mangassa ja animessa kova sana mutta kaikkein yleisimmästä lajityypistä löytyy toki muutakin.

11:00-12:00SorsapuistoManga kääntäjäpaneeli1h

Ei ohjelmakuvausta

11:00-12:00Sonaatti 1Helppo Parapara oppitunti1h

FinnPARAnoids järjestää kaikille hyvin avoimen, hyvin helpon parapara-oppitunnin! Mikäli et ole koskaan paraparaa kokeillut, on tämä hyvä paikka aloittaa tämä käsillä tanssimisen jalo taito!

11:00-12:00Opus 2Haisuli/Susuwatari-työpaja1h

Pyöritä pääsi pyörälle pyörittämällä itsellesi karvapallo! Pajassa sinulla on mahdollisuus tehdä villalangasta itsellesi Haisuli tai Susuwatari. Haisuli on karvainen otus Muumeista ja Susuwatari nokipallero elokuvista Naapurini Totoro ja Henkien kätkemä.

12:00-14:00Iso saliCosplay yksilökilpailu2h

Cosplay-pukukilpailussa etsitään tuomariston ja yleisöjuryn voimin komeimmat anime-, manga-, peli-, ja jrock-aiheiset asut. Kisa on osa Cosplay Finland Tour '08 kiertuetta. Tauko-ohjelmana nähdään Finn!Project tanssiryhmä.

12:00-13:00Pieni saliRautataivas - scifiä Tampereelta1h

Star Wreckin tekijöiden seuraava pitkä elokuva Iron Sky edistyy pala palalta. Vuonna 2010 ensi-iltaan kaavailtu scifikomedia kertoo natseista, jotka vuonna 1945 pakenivat kuuhun, ja ovat nyt - vuonna 2018 - palaamassa takaisin. Nyt tekijät marssivat pääkallopaikaltaan tien yli Tampere-taloon ja istuvat hyvän tovin keskustellen siitä, mistä spektaakkelimaisen loistavalla premissillä koristeltu elokuva oikeasti kertoo.

Panelisteina Timo Vuorensola (ohjaaja), Samuli Torssonen (tuottaja), Jarmo Puskala (idean isä) ja Johanna Sinisalo (käsikirjoittaja)

Tuotantoyhtiö Energia on vuonna 2005 perustettu Tamperelainen tuotantoyhtiö, joka muistetaan Star Wreck -scifiparodiasta. Heidän seuraavan elokuvansa käsikirjoittaa Finlandia-palkittu kirjailija Johanna Sinisalo.

12:00-13:00RondoTähtifantasia-palkinnon jakotilaisuus1h

Tähtifantasia-palkinnon jakotilaisuus ja paneelikeskustelu, jossa puidaan voittoisaa fantasiasuomennosta sekä yleisemminkin fantasian suomentamisen historiaa ja nykytilaa.

12:00-13:00StudioEVE Online - builders of virtual worlds (en)1h

Not only novelists create worlds - videogame developers create complete universes, that live and change 24 hours a day - in the hands of tens of thousands of players.

Creators of EVE Online introduce us to the game, continuing into a discussion on how fiction is used within EVE, how historically fiction was made fit the game systems and how we are moving towards building systems based on the fiction. How the backstory develops, evolves as the game goes on and what purpose fiction has within the game world.

Eve Online is a player-driven persistent-world massively multiplayer online game set in a science fiction space setting. Players pilot a wide array of customizable ships through a universe comprising over five thousand solar systems. Players of Eve Online are able to participate in any number of in-game professions and activities, including mining, manufacturing, trade and combat.

Speaker: Chantal Zuurmond CCP Games, Iceland

12:00-13:00SopraanoJapani ja lautapelaaminen1h

Millaisia ovat japanilaiset lauta- ja korttipelit? Tarjoamme katsauksen japanilaisien lautapelien historiaan ja esittelemme myös uuden polven japanilaisia lautapelejä. Lisäksi tarjolla on Japani-teemaisia lautapelejä eri puolilta maailmaa. Haluatko kuulla lisää Shogista tai oppia japania lautapelin avulla - me kerromme lisää kummastakin. Paikan päällä on myös näytteillä erilaisia pelejä ja niitä pääsee myös kokeilemaan osana tapahtuman lautapeliohjelmaa.

Esityksen pitää Markku Jaatinen Suomen lautapeliseurasta. Markulla on kattava kokemus erilaisista lautapeleistä, oma innostus Japani-teemaan sekä yhteydet japanilaisiin lautapeliyrityksiin.

12:00-13:00SorsapuistoMiksi Japanin fanikulttuuri ei sovi Suomeen - vai sopiiko?1h

Japanilainen fanikulttuuri ei sovi Suomeen - vai sopiiko. Aiheesta keskustelemassa JrockSuomen Nicklas Nyman, Katariina Alainen ja Yuri Lustre. Millaisia ovat suomalaiselle ja japanilaiselle jrock-fanikulttuurille tyypilliset piirteet? Millaisia kulttuurieroista johtuvia yhteentörmäyksiä niistä aiheutuu? Onko suomalainen fanikanta vähitellen omaksumassa japanilaisen tapakulttuurin vai onko se edes mahdollista? Jutustelua höystävät omakohtaiset kokemukset vuosien varrelta.

12:00-14:00Opus 2Cyborgi työpaja2h

Huomio! Me olemme Kyborgityöpaja, valmistaudu assimiloitumaan. Vastarinta on turhaa, mutta saat itse valita raajan josta aloittaa.

12:00-13:00Opus 3M. John Harrison reading1h

Ei ohjelmakuvausta

12:00-13:00Opus 4 - miititRisingshadow.net1h

Scifi- ja fantasiasivusto Risingshadow.netin tapaaminen.

13:00-14:00Pieni saliScifisarjakuvan hullu vuosi 1974+1h

Fanituspohjainen katsaus aikaan, jolloin (nykysilmin katsoen hupaisa) avaruusooppera rynni suomalaisille lehtikioskeille. Luotausta saavat niin Markos, Avaruusmatka, Bob Morane kuin King Kong ja Teräsnyrkkikin.

13:00-14:00RondoAikamatkalle puoleen hintaan - lasten- ja nuorten scifi ja fantasia1h

Aikamatkalle puoleen hintaan - kirjailijat keskustelevat kotimaisesta lasten ja nuorten spefistä.

Kotimaiset lasten- ja nuortenkirjailjat julkaisevat myös spekulatiivista fiktiota. Millaista se on? Mitä lukijat ja kustantamot vaativat? Pitääkö nuorelle kirjoittaa eri tavalla kuin aikuiselle? Kirjailijat keskustelevat spefistä ja teoksistaan.

Mukana: Ilkka Auer, Harri István Mäki, Ritva Toivola ja Ulla Viertola.

13:00-14:00StudioVideopelien käsikirjoittaminen -paneeli1h

Suomalaisten PC- ja konsolipelejä tuottavien pelitalojen edustajia kertomassa pelien suunnittelusta erityisesti käsikirjoittamisen ja tarinankerronnan kannalta. Ei bisnestä, ei tekniikkaa - vaan tarinoita.

Mukana:

Ville Vuorela, Recoil Games

Jarno Elonen, Housemarque

Joel Kinnunen, Frozenbyte

Mikko Rautalahti, freelance-käsikirjoittaja/pelisuunnittelija (Remedy, RedLynx)

13:00-14:00SopraanoOmituiset supersankarit1h

Hauskaksi tarkoitettu esutelmä supersankareiden historian oudoimmista tuoroksista. Ei parodioista, niitä on muutenkin liikaa, vaan oikeista yrityksistä, jotka ovat kummallisemmasta päästä.

13:00-14:00SorsapuistoEvoluutio-opas lolitoille1h

Lyhyt oppitunti onnistuneen ja vähemmän onnistuneen lolita-asun rakentamisesta – miten oma tyyli kehittyy harrastaessa, kuinka välttää pahimmat aloittelijan sudenkuopat ja miten parannella omaa asukokonaisuutta. Tule seuraamaan kuinka keskinkertaisesta muovipitsitoukasta voi kuoriutua täydellinen silkkirusettiperhonen!

13:00-14:00Sonaatti 1Sotatekniikan nykytila ja visiot1h

Kattava yhteenveto sotatekniikan kehittymisestä lähitulevaisuudessa perustuen puolustusvoimien rapotteihin aiheesta. Painotus informaatiosodankäynnissä ja kuuntelija pyritään tutustuttamaan johtamissodankäyntiin. Paino on nimenomaan vuoden 2020 ennusteessa. Sodankäynti on aihe, josta finnconissa ei ole ollenkaan puhuttu vaikka scifissä sota on teemana hyvinkin tuttu. Siksi tästä aiheesta on korkea aika tehdä alustus, jossa käsitellään alaa nimenomaan faktapohjalta. Luento perustuu lähinnä puolustusvoimien Sotatekninen arvio ja ennuste -raportteihin. Luento perustuu ennen kaikkea STAE 2020 -raporttiin, joka on puolustusvoimien ensimmäinen rohkeasti seuraavaa asesukupolvea koskeva tieteellinen tutkimus. Aikaisemmat STAE:t (83, 88, 93) ovat pitäneet horisontin vain noin viiden vuoden päässä.

Janne Kemppi (s. 1969) on koulutukseltaan tietotekniikan diplomi-insinööri ja toimii nykyään ATK-suunnittelijana. Hänen pitkäaikaisiin harrastuksiinsa kuuluu militaria (1980-luvun alusta), roolipelit (1984) ja japanilainen sarjakuva ja animaatio (1980-luvun loppupuolelta). Hän kiertää ja puhuu mielellään harrastuksistaan ja on tuttu näky alan harrastajien joukossa eri tapahtumissa. Hänen kirjallinen uransa alkoi aluksi roolipelien kääntämisellä ja myöhemmin pelijulkaisujen tekemisellä. Hän kirjoittaa laajasti anime-alan lehtiin ja on ollut mukana tekemässä alan suomalaista teosta Mangan mestarit. Hän kirjoittaa ja ideoi mielellään niin sarjakuvia kuin tarinoitakin ja kuluttaa vapaan aikansa kirjoittelemalla ilokseen unelmistaan ja idoistaan.

13:00-14:00Opus 3Elite-alusten rakennustyöpaja1h

Vietitkö 1980-luvulla unettomia öitä Cobra Mk III:n puikoissa? Vieläkö piirtelet Thargoideja luentovihkoihin? Vaikka et, tule silti rakentamaan paperista ja pahvista itsellesi oma Elite-avaruusalus. Inventaariossamme on raaka-aineet, autenttiset piirrustukset, kanuunat ja ohjukset.

13:00-15:00Opus 4 - miititMämmiKunniaan/Nortikka2h

MämmiKunniaan ryhmän dubbaaman Nortikka-sarjan tapaaminen.

14:00-15:00Pieni saliSuomalainen animefandom katsoo peiliin -paneeli1h

Fanitatko japanilaista kulttuuria väärällä tavalla? Ovatko rekisteröityneet animeyhdistykset videoiltoineen jo esihistoriaa? Mihin tarvitaan Animeunionia ja mitä se on oikeastaan saanut aikaan? Kuuluuko harrastukseen keskeisesti fansubit, ernut tai Anonyymit? Toteutuivatko suomalaisten fanien toiveet harrastuksen yleistymisestä toivotulla tavalla, vai ovatko nykyiset conit ja nettifoorumit kuin pahimmista krapulapainajaisista?

Keskustelemassa Kyuu Eturautti, Petteri Uusitalo, Jussi Nikander ja Jussi Kari

14:00-15:00RondoFinlandssvensk fantasylitteratur för barn och ungdom under 2000-talet (sve)1h

Sago- och fantasytraditionen har alltid varit stark inom finlandssvensk barnlitteratur. Från Zacharias Topelius konstsagor till Tove Janssons och Irmelin Sandman Lilius mytiska världar spänner ett fält av fantastiska berättelser över den finlandssvenska barnlitteraturhistorien så till den grad att realistisk fiktion tidvis hamnat i skymundan.

Hur ser då läget ut idag när vi gått in i ett nytt århundrade? I mitt föredrag kommer jag att göra nedslag i utgivningen av fantastisk litteratur för barn och ungdom i Svenskfinland under 2000-talet. Jag frågar mig hur den finlandssvenska fantastiska berättelsen för barn och ungdom mår idag? Samt hur den ser ut och huruvida den har förändrats?

FD Maria Lassén-Seger is a former postgraduate student of English language and literature at Åbo Akademi University where she, in December 2006, defended her dissertation on the motif of metamorphosis in English-language children’s literature. Her research interests within the field of children’s literature include ideological and narratological perspectives on fantasy literature and picturebooks.

She is currently working at ÅA University where she holds a position as campus librarian at the Faculty of Humanities. She is also a part time lecturer of children’s literature at Comparative literature (ÅA University) and a regular reviewer of children’s books. She is a member of IRSCL, former board member of The Nordic Network for Children’s Literature Research (Norchilnet), and a current board member of the Finnish Institute for Children’s Literature.

14:00-15:00StudioPuut puhuvat - metsien merkitys fantasiassa1h

Puut ja metsät ovat keskeisiä fantasian tunnelmalle. Paneelissa keskustellaan Tolkienin puiden ja Holdstockin 'alkumetsän' esikuvallisuudesta, mutta myös luonnonuskontojen käsityksistä ja puihin liittyvistä myyteistä. Myös ekologisen kirjallisuuden kannalta fantastiset puut ovat kiinnostavia, tähän mennessä vähän pohdittu aihe. Mukana: Pekka Halonen (kirjailija), Milla Tuominen (tutkija) ja Johanna Vainikainen-Uusitalo (kääntäjä).

14:00-15:00SopraanoAasialainen scifi ja fantasia1h

Suurimmalle osalle suomalaisista kaikki mitä Aasiasta tulee on vain animea ja mangaa. Todellisuudessa Aasiassa on myös pitkä scifi- ja fantasia-aiheisten elokuvien ja kirjojen perinne. Esitelmässä keskitytään aasialaisiin elokuviin Kiinasta, Etelä-Koreasta ja Japanista, minkä lisäksi sivutaan kirjoja. Esimerkiksi Etelä-Koreassa ja Japanissa on julkaistu scifi-elokuvia jo 50-luvulla. Kiinassa, tarkalleen ottaen Hong Kongissa, scifi- ja fantasia-elokuvia on tuotettu 60-luvulta lähtien.

Laura Järvenpää on tamperelainen tietotekniikan opiskelija, joka on harrastanut scifiä ja fantasiaa vuodesta -99 ja satunnaisesti sitä ennen.

14:00-15:00SorsapuistoYaoi-paneeli (K15)1h

Pitkään odotettu käänne poikarakkauskeskustelussa on tapahtunut. Keskustelun taso on noussut korkeammalle ja asiaan lisätään sitä myötä tavaraa. Paneelissa on myös mukana kyyninen setä heittämässä omia arviointejaan ja mielipiteitään. Paneelin suositusikäräja on K-15.

14:00-15:00Sonaatti 1Bimbopaneeli: Tits Ahoy!(K-15)1h

Katsaus scifivosuihin ja vosuasuihin, onko se vain teippiä?

Mukana: Mari-Pilvi Junikka, Senja Hirsjärvi, Aurora Raiskinen-Kujanen ja Pauliina Putkonen.

14:00-15:00KaffeklatchKaffeeklatch Charles Vess and Karen Shaffer (en)1h

Oletko aina halunnut jutella Finnconin tai Animeconin kunniavieraan kanssa kaikessa rauhassa? Kysyä juuri niitä mieltä vaivanneita kysymyksiä? Osallistu siis KaffeeKlatchiin?! KaffeeKlatch on vapaamuotoinen keskusteluhetki (n.45 min) kunniavieraan kanssa kahvilassa. Jotta Klatch saadaan pidettyä toimivana, on sinne ilmoittauduttava etukäteen Infossa ja vain 10 ensimmäistä ilmoittautunutta mahtuu mukaan. Toimi siis nopeasti! (Kahvin juonti vapaaehtoista.)

14:00-16:00Opus 2Ms Mandun mangatyöpaja2h

Ms Mandu näyttää ja kertoo omista työmetodeistaan, hahmojen luonnista sekä muusta hyvän mangan luomiseen liittyvistä asioista.

14:00-16:00Opus 3Ketunkorva-työpaja2h

"Kitsune"; japaniksi kettu, yhdistetään kansanperinteessä shintojumala Inariin, jonka valkoisilla kettulähettiläillä on yhdestä yhdeksään häntää. Kettuja kuvataan älykkäiksi eläimiksi joiden maagiset kyvyt yhdessä häntien määrän kanssa lisääntyvät ketun ikääntyessä. Vaikka kettujen kuvataan välillä käyttävän kykyään omaksua ihmismuoto ilkitekoihin ja ihmisten huijaamiseen, suuri osa tarinoista kertoo heidän olevan uskollisia suojelijoita, ystäviä, rakastajia ja puolisoja. Jumalaista lähentelevien kykyjen ja kauneuden vuoksi monet ihmiset palvovat tarujen kitsuneita sekä varmuuden vuoksi kaikkia kettuja. Eihän sitä koskaan tiedä, onko kyseinen yksilö nuori kitsune!

Työpajassa sinulla on mahdollisuus tehdä itsestäsi tai ystävästäsi oma tulkintasi jalosta olennosta. Ajan rajallisuuden vuoksi askartelemme vain yksihäntäisiä kitsuneita. Tervetuloa mukaan!

15:00-17:00Iso saliAMV-kilpailu2h

Yhteiskunnallisesta kannanotosta puolalaisiin taidevideoihin, taikatytöistä tuomiopäivään - AMV.fi tarjoaa jälleen takuuvarman näytöksen vuoden hienoimmista kotimaisista animemusiikkivideoista. Tuomariston armottoman analyysin lisäksi myös yleisöllä on mahdollisuus valita videoista parhaat.

15:00-16:00Pieni saliTaikuutta, teknologiaa ja yli-inhimillisiä voimia - sarjakuvakääntäjän monet maailmat1h

Sarjakuvakääntäjät vauhdissa. Mukana: Jouko Ruokosenmäki, Rami Rautkorpi, Suvi Mäkelä. Janne Suominen.

15:00-16:00RondoScience fiction and fantasy genre criticism panel (en.)1h

Our purpose is to talk about differences between genre/mainstream criticism; how to deal with mainstream writer's genre books (eg McCarthy's "Road") and how the esthetics change (or do they) when you write for zine/newspaper.

Participants: Farah Mendlesohn (Guest of Honor, novelist), Edward James (researcher), Ben Roimola (editor), M. John Harrison (Guest of Honor, novelist), Cheryl Morgan (critic)

15:00-16:00StudioSuhteellisuusteorian ilmiöiden käsittely tieteiselokuvissa1h

Sci-fi on usein enemmän fiktiota kuin tiedettä. Jos oletetaan, että fysiikan lait pätevät koko maailmankaikkeudessa, niin tapahtumia ”kauan sitten kaukaisessa galaksissa” voidaan tarkastella myös Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian puitteissa. Esityksessä käydään läpi lyhyesti Einsteinin suppean ja yleisen suhteellisuusteorian sisältö ja pohditaan miltä relativististen ilmiöiden, kuten lähes valon nopeudella matkustamisen ja mustien aukkojen, pitäisi näyttää. Elokuvien Star Wars, Star Trek ja Musta aukko avulla valotetaan miten Hollywood käytännössä tuntee suhteellisuusteorian ja pohditaan missä määrin elokuvat ovat tieteellisesti oikein - ja milloin mennään pahasti metsään.

15:00-16:00SopraanoTietoviisaat1h

Trivian asiantuntijat alustavat scifi, fantasian, animen ja roolipelien nippelitiedosta. Jos olet ihmetellyt, mitä tapahtui klingonien otsarypyille TOS:n ja TNG:n välillä, tämä esitelmä on sinulle. Yleisöllä on ainutlaatuinen tilaisuus esittää kysymyksiä huippueksperteille.

Mike Pohjola on tutkinut fantasian ja toden rajoja näytelmissä, roolipeleissä, elokuvissa ja runoissa. Mikeltä ilmestyy syksyllä esikoisromaani Kadonneet kyyneleet (Gummerus) sekä Sanaleikkikirja. Mike Pohjola on gootti-idoli ja Suomi-fantasian taivaan nouseva kiintotähti.

15:00-17:00SorsapuistoCosplay-deittiohjelma2h

Tule katsomaan, kuinka yksinäiset sydämet löytävät toisensa. Rakkaus ei tunne rajoja (edes kuoleman, iän tai lajin), kun kyseessä ovat animehahmot.

15:00-16:00Sonaatti 1Avaruusoopperan lyhyt oppimäärä1h

Jokainen tieteiskirja tarvitsee taustalleen maailmankaikkeuden. Sen suunnittelu tapahtuu kuitenkin usein vahingossa, kun kirjoittaja on jo tasapainottelemassa hahmojen, tarinan ja tieteen välillä. Alkuvaiheen helpot ratkaisut alkavat herkästi kostautua, kun sivumäärä kasvaa ja jatko-osia tulee lisää. Esitelmässä tutustutaan perinteisen galaktisen imperiumin malliin, jonka jälkeen käydään lävitse niitä ratkaisuja, joita olemme tehneet toteuttaessamme Nimbus-maailmankaikkeutta.

Tero Niemi on suomalainen tieteiskirjailija, joka yhdessä Anne Salmisen kanssa on luonut Nimbus-sankarittaren ja yhden vaihtoehtoisen maailmankaikkeuden.

15:00-16:00KaffeklatchKaffeeklatch Petri Hiltunen1h

Oletko aina halunnut jutella Finnconin tai Animeconin kunniavieraan kanssa kaikessa rauhassa? Kysyä juuri niitä mieltä vaivanneita kysymyksiä? Osallistu siis KaffeeKlatchiin?! KaffeeKlatch on vapaamuotoinen keskusteluhetki (n.45 min) kunniavieraan kanssa kahvilassa. Jotta Klatch saadaan pidettyä toimivana, on sinne ilmoittauduttava etukäteen Infossa ja vain 10 ensimmäistä ilmoittautunutta mahtuu mukaan. Toimi siis nopeasti! (Kahvin juonti vapaaehtoista.)

15:00-16:00Opus 4 - miititNaruto.fi1h

Naruto.fi -sivuston tapaaminen.

16:00-17:00Pieni saliFarah Mendlesohn - Inside Author's Studio1h

Hugo winner and former editor of Foundation - The International Review of Science Fiction Farah Mendlesohn joins host James Lipton for an in-depth hour of musings and memories.

16:00-17:00RondoTampere scifissä ja fantasiassa1h

Miten käy Tampereelta science fiction? Luontuuko tämä vakaa työläiskaupunki fantasian tapahtumapaikaksi vai ovatko proletaariset perinteet niin raskaat, että kirjailijat varovat järkyttämästä luonnonlakeja? Miten hyvin olemassa oleva, elävä kaupunki ylipäätään sopii yliluonnollisten asioiden näyttämöksi?

Esityksessä tutkaillaan esimerkkien valossa mitä fantasiallista Tampereen maisemiin on kirjoitettu ja vähän piirrettykin. Aikahaarukassa löydetyt näytteet liikkuvat pakana-ajoilta lähitulevaisuuteen. Mukana on pakanahistoriallista viihdettä, satuja, kauhutarinoita, vakavaa scifiä ja yllätyksiä. Siinä sivussa kummastellaan vieraspaikkakuntalaisen, vieläpä turkulaisen vinkkelistä kaupungin ihmeellisyyksiä.

Boris Hurtta on scifistisiin ja ajanvietteellisiin aiheisiin keskittyvä kauhukirjailija ja suurkollektööri, jonka saattaa tavata yhtä hyvin ja ehkä paremminkin tamperelaisessa antikvariaatissa kuin jossain muualla. Tamperelaisesta vinkkelistä katsoen hänen tuotantoonsa, niin fiktioon kuin kirja-aiheisiin pakinoihin ja artikkeleihin, on helpointa tutustua Portti-lehteä lukemalla.

16:00-17:00StudioMasquerades - different masquerades in different conventions (en.)1h

Masquerades - different masquerades in different conventions, science fiction, fantasy, anime and cosplay. Some history and examples from international cons, historical and science fiction masquerades. Cheryl Morgan shows photos & DVDs, and tells about her extensive experiences of masquerades on three different continents.

16:00-17:00SopraanoAnime paraparassa, parapara animessa1h

The title gives it away, really. Ei hätää, tämä esitelmä pidetään suomeksi (ainakin suurimmaksi osaksi), ja aiheena on miten nämä kaksi japanilaista ilmiötä liittyvät toisiinsa... vai liittyvätkö?!

16:00-17:00Sonaatti 1Tulevaisuuden talo - tutkimusta ja fantasiaa (tiedeohjelma)1h

Professori Frans Mäyrä luo katsauksen tulevaisuuden rakennusten ja kotiympäristöjen tutkimukseen ja pohtii sen yhteyksiä tieteisfiktion kuvauksiin.

16:00-17:00KaffeklatchKaffeeklatch M. John Harrison (en)1h

Oletko aina halunnut jutella Finnconin tai Animeconin kunniavieraan kanssa kaikessa rauhassa? Kysyä juuri niitä mieltä vaivanneita kysymyksiä? Osallistu siis KaffeeKlatchiin?! KaffeeKlatch on vapaamuotoinen keskusteluhetki (n.45 min) kunniavieraan kanssa kahvilassa. Jotta Klatch saadaan pidettyä toimivana, on sinne ilmoittauduttava etukäteen Infossa ja vain 10 ensimmäistä ilmoittautunutta mahtuu mukaan. Toimi siis nopeasti! (Kahvin juonti vapaaehtoista.)

16:00-17:00Opus 4 - miititHobb-fani miitti1h

Mikäli pidät Robin Hobbin kirjoista, on tämä tapaaminen oikea paikka sinulle.

17:00-18:00Pieni saliTaistelevat muumit1h

Minkä värisiä ovat niiskut? Entä muumit? Kuka on karvainen hemmo, joka asuu uunin hormin päällä? Muumit ovat monelle lapsuuden, nuoruuden ja myös aikuisuuden tärkeitä hahmoja. Tove Janssonin luomat hahmot ovat maailmankuuluja, mutta kaikki eivät yhdistä Muumeja kirjallisuuteen - myös tv-sarja on lunastanut paikkansa keskeisenä osana Muumeja. Keskustelua kirjojen ja tv-sarjan eroista, hyvistä ja huonoista puolista sekä siitä, mitä Muumit itse kullekin merkkaavat.

Mukana: Miikka Uotila, Johanna Sinisalo

17:00-18:00RondoKäännösfantasian kustantaminen - kulttuurityötä vai liiketoimintaa?1h

Käännösfantasian kustantaminen - kulttuurityötä vai liiketoimintaa?

Paneelikeskustelu käännetyn fantasiakirjallisuuden tilasta Suomessa. Fantasiakirjallisuus myy Suomessa edelleen runsaasti, mutta siinä missä suurten kustantajien profiili on keskittynyt lasten- ja nuorten fantasiaan, on ns. laatufantasia jäänyt pienten kustantamoiden harteille. Mikä myy, mikä ei ja miksi? Vastauksia antamassa niin kustannuspuolen edustajat ja muut alan asiantuntijat. Puheenjohtajana kriitikko Jukka Halme.

17:00-18:00StudioAtlantiksen jumala - elokuvaesitys1h

Atlantiksen Jumala

1967

(Uusinta ensi-ilta 2008)

Ohjaus P. Hiltunen

N: Matti Tanska, Jukka Halme, Veikko Laeslehto, Timo-Jussi Hämäläinen.

Musiikki: Jyrki Tudeer

Kesto 50 min.

Maailma on vaarassa! Salainen SS-osasto uhkaa Suomea Theta-säteillä! Jouni Kaartinen ystävineen suuntaa sukellusveneensä kohti Itämeren pohjaa, josta aukeaa vaarojen täyttämä tie maanalaiseen valtakuntaan, muinaiseen Atlantikseen! Kestääkö Kaartisen kantti, kun vastassa on haikaloja, hämähäkkejä, lihansyöjäliskoja, villejä, natseja, zombeja ja paljon, paljon muuta! Ovatko kaverukset vihdoin tulleet tiensä päähän?

17:00-18:00SopraanoApua! Lapseni harrastaa...1h

Scifi- ja animeharrastajien vanhemmat kertovat omia (kauhu?)kokemuksiaan siitä millaista on olla aktiiviharrastajan vanhempi ja millaisesta näkökulmasta he näkevät science fiction ja/tai animeharrastuksen.

17:00-18:00Sonaatti 1Animecon GoH intervju (SWE)1h

Vi frågar av Nina von Rüdiger och Johanna Koljonen vad och hur deras manga är. Även pseudomanga-begreppet diskuteras. Publiken ges tillfälle att delta i diskussionen.

Nina von Rüdigeriltä ja Johanna Koljoselta kysytään mitä ja miten heidän mangansa on. Samalla keskustellaan pseudomanga-käsitteestä. Yleisölle annetaan mahdollisuus osallistua keskusteluun.

17:00-18:00Opus 4 - miititNaruto-miitti1h

Luvassa ryhmäkuva ja hauskanpitoa.

Sunnuntain ohjelma

10:00-11:00RondoAfroamerikkalainen tieteiskirjallisuus1h

Tieteiskirjallisuuden on väitetty olevan mainio ilmaisun väylä eri vähemmistöille, sillä se sallii vertauskuvien kautta vaikeidenkin asioiden käsittelyn – toisaalta sitä on moitittu muukalaisvihaa huokuvaksi valkoisen miehen hiekkalaatikoksi. Miten afroamerikkalaiset scifikirjailijat ovat luovineet tässä mahdollisuuksien ja rajoitteiden ristiaallokossa, ja miten se näkyy heidän tuotannossaan? Mistä he ovat imeneet vaikutteensa? Miksi heitä on niin vähän? Onko afroamerikkalainen alieni sympaattisempi kuin angloamerikkalainen, ja miksi? Voidaanko yleensäkään puhua afroamerikkalaisesta tai mustasta tieteiskirjallisuudesta yhtenäisenä scifin alalajina? Keitä afroamerikkalaisia kirjailijoita kannattaisi ehdottomasti lukea? Muun muassa näihin kysymyksiin pyrkii tämä esitys ehdottamaan vastauksia tai erilaisia näkökulmia.

10:00-12:00StudioMistä on pienet AMVt tehty2h

Ei ohjelmakuvausta

10:00-11:00SopraanoTekijänoikeudet vs. animen ja mangan harrastajat1h

Suomen Piraattipuolue esittäytyy, kertoen tavoitteistaan sekä mm. niistä vaikeuksista, joita tekijänoikeuslaki animekulttuurille tuottaa tai voisi tuottaa.

Tiesitkö että fansubien (lisensoitujen tai lisensoimattomien, laki ei välitä) lisäksi niin animemusiikkivideot, skanlaatiot, doujinshit, kuin yhdistysten animeillatkin ovat kaikki potentiaalisesti laittomia - samoin kuin (muuten laillisen) mangan ja animen maahantuonti ilman tekijän lupaa?

10:00-11:00SorsapuistoFinal Fantasy Fight1h

Monista coneista jo tutuksi tullut final fantasy fighting, on vapaaehtoisten osallistujien improvisaatiolla toimiva ohjelmanumero jonka tarkoituksena on viihdyttää yleisöä. Kaksi tai useampi vastustajaa asettuvat vastakkain ja alkavat taistelevaan näyttävin hyökkäyksin ja voittaja valitaan yleisön huutoäänestyksellä. Final Fantasy pelien tuntemus ei ole tarpeellista, mukaan voi osallistua kuka tahansa joka uskaltaa.

10:00-18:00Sonaatti 2Lautapelejä8h

Suomen lautapeliseura (www.lautapeliseura.fi) tuo Finnconiin/Animeconiin kymmenittäin uusia ja vanhoja lautapelejä vapaasti pelattavaksi. Mukana on erityisesti hyvä katsaus scifi- ja Japani-aiheisiin lautapeleihin, joita käsitellään tarkemmin osana conin puheohjelmaa. Lautapeliseuran aktiivit opastavat sinut uusien pelien alkuun, antavat suosituksia eri tarkoituksiin sopivista peleistä sekä auttavat sinua kaivamaan pelikasasta sen juuri sinulle sopivan pelin. Conin aikana järjestetään erilaisia peli-esittelyjä ja ohjelmaan osallistuneiden kesken arvotaan pelipalkintoja.

10:00-18:00Opus 1Pukuhuone8h

Pukuhuonetilaa cosplayaajille, jotka eivät osallistu cosplay-kilpailuun. Tavaroiden jättö pukuhuoneeseen omalla vastuulla: kannattaa hyödyntää narikkaa vaatteiden vaihdon jälkeen.

10:00-11:00Opus 2Haisuli/Susuwatari-työpaja1h

Pyöritä pääsi pyörälle pyörittämällä itsellesi karvapallo! Pajassa sinulla on mahdollisuus tehdä villalangasta itsellesi Haisuli tai Susuwatari. Haisuli on karvainen otus Muumeista ja Susuwatari nokipallero elokuvista Naapurini Totoro ja Henkien kätkemä.

10:00-12:00Opus 3Ketunkorva-työpaja2h

"Kitsune"; japaniksi kettu, yhdistetään kansanperinteessä shintojumala Inariin, jonka valkoisilla kettulähettiläillä on yhdestä yhdeksään häntää. Kettuja kuvataan älykkäiksi eläimiksi joiden maagiset kyvyt yhdessä häntien määrän kanssa lisääntyvät ketun ikääntyessä. Vaikka kettujen kuvataan välillä käyttävän kykyään omaksua ihmismuoto ilkitekoihin ja ihmisten huijaamiseen, suuri osa tarinoista kertoo heidän olevan uskollisia suojelijoita, ystäviä, rakastajia ja puolisoja. Jumalaista lähentelevien kykyjen ja kauneuden vuoksi monet ihmiset palvovat tarujen kitsuneita sekä varmuuden vuoksi kaikkia kettuja. Eihän sitä koskaan tiedä, onko kyseinen yksilö nuori kitsune!

Työpajassa sinulla on mahdollisuus tehdä itsestäsi tai ystävästäsi oma tulkintasi jalosta olennosta. Ajan rajallisuuden vuoksi askartelemme vain yksihäntäisiä kitsuneita. Tervetuloa mukaan!

10:00-11:00Opus 4 - miititCosplay-vanhempien miitti1h

Tapaaminen vanhemmille, joiden lapset harrastavat cosplayta.

11:00-12:00Pieni saliEeppinen Tampere vs. Turku -paneeli1h

Nuoren ja vanhan polven scifistit, fantastikot ja animistit ottavat yhteen kahden kaupungin vastakkainasettelussa.

11:00-12:00RondoHow to define the fantastic1h

This panel focuses on the ever-present, much-disputed question of how to define the fantastic. What does the fantastic refer to? How can it be defined? In relation to what? What are the limits of the fantastic? The panellists, the Finncon Guests of Honour are asked to consider different definitions of the fantastic in connection to their own work.

Participants: Farah Mendlesohn, M. John Harrison, Charles Vess, Johanna Koljonen

11:00-12:00SopraanoMitä Harry Potterin jälkeen?1h

Harry potter paneeli - kaikki spoilerit kaikesta - mitä Harryn jälkeen, mitä nyt luetaan?

Mukana: Ella Peltonen, Sini Neuvonen, Sari Peltoniemi ja Reetta Saine.

11:00-12:00Sorsapuisto95/05 -esittää: Let's Bible!1h

Se kurainen enemmistö, johon suurin osa sarjakuvasta kuuluu, sisältää kaiken maailman omituisia tapauksia. Naisjeesuksen ja kalastajapojan seikkailuista kertova Let's Bible on kuitenkin jotain aivan omaa luokkaansa. Jussi-setä näyttää ja kertoo.

11:00-12:00Sonaatti 1Vaikea Parapara oppitunti1h

Tämä parapara-oppitunti on tarkoitettu jo paraparan perusasiat hallitseville. Luvassa jotain hapokasta opetettavaa, a la FinnPARAnoids, tietysti!

11:00-12:00Opus 2Filkienteko-työpaja1h

Ei ohjelmakuvausta

11:00-12:00Opus 4 - miititBJD-nuket1h

BJD-nuket, mitä ne ovat ja mistä ne ovat tulleet? Yleistä tietoa BJD -harrastuksesta

12:00-13:00Pieni saliSuomen kuningashuone ja sen skandaalit1h

Yleisö "käsikirjoittaa" Suomen kuningashuoneen historian kaikkine sen tapahtumineen ja skandaaleineen. Miten Väinö I luotsasi maataan sisällissodan tapahtumien jälkeen? Mitä kaikkea Suomen kuninkaalliset puuhastelivat seinien sisäpuolella?

12:00-13:00RondoCharles Vess Guest of Honor Speech (en)1h

Ei ohjelmakuvausta

12:00-13:00StudioUusia lyhytelokuvia1h

Pienen budjetin scifi-lyhäreitä Suomesta ja Ruotsista.

Suomen-ensi-iltansa saavat

Taivas ja Helsinki 2018 (Mike Pohjola, 7min, 2008).

Tiedon hinta (Anders Muammar, 20min, 2007).

Iron Man (David Guivant, 2min, 2008).

Näytöksen juontaa Mike Pohjola.

12:00-13:00SopraanoTyttöjen sarjat1h

Tyttöjen sarjojen pinkit visiot. Taikatytöt ja kouluromanssit. Miten tyttöjen sarja tehdään? Mistä on söpöt bishie pojat tehty?

12:00-13:00SorsapuistoFinal Fantasy Fight1h

Final Fantasy Fight jatkuu vielä tunnin jotta aamu-unisetkin pääsevät mukaan!

12:00-13:00KaffeklatchKaffeeklatch Farah Mendlesohn & Edward James (en)1h

Oletko aina halunnut jutella Finnconin tai Animeconin kunniavieraan kanssa kaikessa rauhassa? Kysyä juuri niitä mieltä vaivanneita kysymyksiä? Osallistu siis KaffeeKlatchiin?! KaffeeKlatch on vapaamuotoinen keskusteluhetki (n.45 min) kunniavieraan kanssa kahvilassa. Jotta Klatch saadaan pidettyä toimivana, on sinne ilmoittauduttava etukäteen Infossa ja vain 10 ensimmäistä ilmoittautunutta mahtuu mukaan. Toimi siis nopeasti! (Kahvin juonti vapaaehtoista.)

12:00-14:00Opus 2Kirjoittajasalonki2h

Kirjoittajasalonki uusille tieteiskirjailijoille. Veteraanikirjoittajat neuvovat uusia ja jo debytoineita kirjoittajia miten kirjoittajauralla kannattaisi edetä. Mistä kontaktit, miten toimitaan? Kokoontumisen tarkoitus on tutustuttaa uuden polven novellisteja toisiinsa, kokeneempiin kirjoittajiin ja päin vastoin sekä jakaa tietoa sellaisista asioista, joita debytantti tarvitsee. Tilaisuus on epämuodollinen ja etenee keskustellen. Läsnä myös mm. Mike Pohjola.

Alustus 1: päin seiniä. Hyökkäyksiä vasten vaikenemisen muuria ja kompasteluja julkaisukynnykseen.

Alustus 2: Sormet oven välissä. Pidemmälle päässeen kirjoittajan kokemuksia kustantajista ja muista julkaisijoista.

12:00-13:00Opus 3Mensan testi1h

Mensan testi on ryhmätilaisuus, joka maksaa 30e, ja testattavan täytyy olla 16 vuotta täyttänyt. Maksulla korvataan mensalle aiheutuneet kulut. Kyseessä on kuviopäättelytesti. Testi itsessään kestää 20 minuuttia mutta aikaa varataan aina 30-60 min.

12:00-13:00Opus 4 - miititAnimecon 2008 IRC-Galleria yhteisö -miitti1h

IRC-gallerian Animecon 2008 –yhteisön tapaaminen

13:00-15:00Iso saliCosplay ryhmäkilpailu2h

Cosplay-ryhmäkilpailussa kilpaillaan taidokkaimmasta esityksestä. Cosplay-asuihin pukeutuneet ryhmät viihdyttävät yleisöä monenlaisten performanssien voimin. Tuomariston ja yleisöjuryn valitsemat parhaat esitykset palkitaan. Tauko-ohjelmana kuullaan mysteerinen, mutta definitiivinen luotaus conielämän syvimpiin saloihin.

13:00-14:00Pieni saliPetri Hiltunen - definitiivinen kunniavieraspuhe1h

Ei ohjelmakuvausta

13:00-14:00RondoMuutoksen illuusio - Supersankarigenren tapahtumasarjakuvien lyhyt historia1h

Otto Sinisalo käy läpi supersankarisarjakuvan tapahtumasarjakuvien historiaa 80-luvulta alkaen tähän päivään omansa ja yleisön mielenterveyden kustannuksella. Esitelmä, joka tulee muuttamaan kaiken - AIVAN KAIKEN. Supersankarihahmot ovat paitsi ikonista popkulttuurikuvastoa, myös tärkeää pääomaa niitä lisensoiville yrityksille. Muutoksen illuusio tutkii, miten Yhdysvaltain nyrjähtäneet sarjakuvamarkkinat ajavat yhtäältä supersankarihahmoja muuttumaan samalla, kun ne pakottavat ne pysymään samanlaisina. Kuule, kuinka supersankarisarjakuva melkein tuhosi itsensä!

OTTO SINISALO (s. 1979) on Helsinkiläinen vapaa toimittaja ja Helsingin sarjakuvafestivaalien tuottaja. Hän kirjoittaa muun muassa Sarjainfo-lehteen ja Katuoja-blogiin.

13:00-14:00StudioEVE Online - running the world (en)1h

Not only novelists create worlds - videogame developers create complete universes, that live and change 24 hours a day - in the hands of tens of thousands of players.

The presentation begins with a quick brushup on the introduction to EVE and a recap of the former lecture.

In this presentation Grétar Hannesson will focus on what needs to be done when running an online world.

Eve Online is a player-driven persistent-world massively multiplayer online game set in a science fiction space setting. Players pilot a wide array of customizable ships through a universe comprising over five thousand solar systems. Players of Eve Online are able to participate in any number of in-game professions and activities, including mining, manufacturing, trade and combat.

Speakers: Grétar Hannesson, CCP Games, Iceland

13:00-14:00SopraanoIntertextuality and Allusions in Russian Contemporary Fantasy1h

Inspiration can be found anywhere: music, religion, literature. The goal of this presentation is to explore different sources that inspire Russian fantasy writers, and the ways in which they reflect in the books. The discussion will cover works of various artists as well as different styles and techniques used in contemporary Russian fantasy.

Olga Kurikka is studying at the English department of the University of Helsinki. She became interested in Russian fantasy through her fascination in mythology and traditions. Apart from linguistics and literature, Olga makes music, explores ancient religions, and participates in different social activities.

13:00-14:00SorsapuistoTatsunoko, erään studion anatomia1h

Kaikki tuntevat Ghiblin, asianharrastajat arvostavat Gainaxia, mutta Tatsunoko on jäänyt Suomessa vähemmälle huomiolle, vaikka se on vanhin yhä olemassa oleva TV-animea tuottanut studio. Speed Racerin uusi elokuvasovitus on tehnyt Tatsunokon jälleen ajankohtaiseksi. Scifi-animen huippukaudella 1970-luvulla Tatsunoko toi televisioon Casshernin ja Gatchamanin. 1980-luvulla Tatsunoko taantui alihankkijaksi. Kaikkien aikojen tunnetuin Tatsunokon anime näki kuitenkin päivänvalon vasta 1995. Mikä se oli? Vastaus yllättää.

13:00-14:00Sonaatti 1Charles Babbage ja Difference Engine (tiedeohjelma)1h

Esityksessä kerrotaan kuka oli Charles Babbage, ja mikä tämä steampunkissa satunnaisesti vilahteleva difference engine oikein on. Esitys käsittelee Babbagen elämää ja keksintöjä, erityisesti hänen mekaanisia laskukoneitaan. Lisäksi puhutaan siitä, mikä näiden koneiden merkitys nykyiselle tietotekniikalle oikein on, ja miksi ne olisivat saattaneet mullistaa koko maailman.

DI Jussi Nikander on tietotekniikan tutkija ja jatko-opiskelija teknillisestä korkeakoulusta. Tietotekniikan historia on hänelle työhön liittyvä harrastus.

13:00-14:00Opus 3Filk-yhteislaulua1h

Ei ohjelmakuvausta

13:00-15:00Opus 4 - miititWarhammer 40K2h

Warhammer 40 000 scifiminiatityyripelin uusimman laitoksen esittelyä. Vanhat ja uudet pelaajat ovat tervetulleita kokeilemaan miniatyyripelaamista tai keskustelemaan pelistä.

14:00-15:00Pieni saliM.John Harrison - Inside Author's Studio (en)1h

Host James Lipton gets up close and personal with multiple-award winner and renowned fiction reviewer M. John Harrison.

14:00-15:00RondoVaatekomeron kautta Kirjailijaliittoon? Lapsuuden tärkeät kirjat1h

Millaiset kirjat ovat olleet merkittäviä ja millä tavoin? Voiko lapsuuden lukukokemus vaikuttaa koko loppuelämään? Paneelissa käsitellään lapsuuden tärkeitä lukukokemuksia ja niiden vaikutuksia. Millaiset kirjat ovat olleet merkittäviä ja millä tavoin?

Mukana: Johanna Sinisalo, Boris Hurtta, Vesa Sisättö ja Anne Leinonen

14:00-15:00StudioTietokonepelit ja science fiction1h

Tietokone- ja videopelit ovat jo parikymmentä vuotta olleet merkittävä viihdemuoto niin ihmisten ajankäytön kuin alalla liikkuvan rahankin puolesta. Ne edellyttävät pelaajalta aktiivista toimintaa, jolle taas tarvitaan motivaatio. Kuten elokuvienkin kohdalla, eri genret vetoavat eri yleisöön ja ammentavat juonensa jostain taustamaailmasta, oli se sitten kasattu purkalla ja liimalla tai vaikkapa ammattikirjoittajan toimesta.

Joihinkin peleihin on ammattikirjailija tehnyt taustatarinan, kuten vaikkapa Eliteen, jonka mukana tulevan taustoittavan novellin kirjoitti britti Robert Holdstock. Varsinkin nykyään, kun pelit muistuttavat elokuvia hyvin paljon, tarvitaan pelimaailmojen luomiseen valtava määrä taiteellisesti lahjakkaita suunnittelijoita.

Oli kyseessä sitten vanha räiskintäpeli tai uusi miljoonan käyttäjän nettiroolipeli, yleensä taustalla on tarina. Joku on istunut koneen ääreen ja kirjoittanut syyn sille, miksi pelissä tehdään mitä tehdään.

Tässä esitelmässä käydään läpi pelien maailmasta löytyviä veikeitä tulevaisuudenkuvauksia ja verrataan niitä esimerkiksi kirjallisuudesta ja elokuvista löytyviin

14:00-15:00SopraanoKapteeni Kuolio: Suomen salainen kuningas -kirjan julkistus1h

Sarjakuvana aloittaneen Kapteeni Kuolion romaaniversio. Kyseessä on Tampereella tapahtuva fantasiaseikkailu, jossa paljastetaan useita ällistyttäviä tosiasioita.

14:00-15:00SorsapuistoMs Mandun haastattelu (suomeksi)1h

Ei ohjelmakuvausta

14:00-15:00Sonaatti 1Scifi-teema lautapeleissä1h

Pidätkö lautapeleistä ja scifistä? Eikö kaupoista tunnut löytyvän mitään mukavaa pelattavaa. Nyt on tilaisuus tulla yhdessä etsimään juuri sitä lautapeliä, jota on kiva pelata ja joka on silti ihan oikeasti scifiä. Testipenkissä on pelejä 70-luvulta nykypäivään ja asiantuntija ruotii niin pelillisiä kuin pelien teemallisiakin arvoja. Paikalla on myös esimerkkejä eri peleistä ja niitä on viikonlopun aikaan mahdollisuutta kokeilla osana Finnconin lautapeliohjelmaa.

Esityksen pitää Markku Jaatinen Suomen lautapeliseurasta. Markku on Jyväskylän scifi-seura 42:n vanhoja jäseniä ja Suomen lautapeliseuran hallituksessa. Näkökulmaa löytyy siten sekä sisällön että toteutuksen osalta.

14:00-15:00Opus 2Foliohattu työpaja1h

Ei ohjelmakuvausta

14:00-15:00Opus 3Kirjailija kirjoittaa käännöstä1h

Ei ohjelmakuvausta

15:00-16:00Pieni saliGenreohjaajien paneeli1h

Scifi- ja kauhuelokuvat ovat marssineet kotimaisen elokuvan kentälle ennennäkemättömällä voimalla. Rautataivaan parissa työskentelevä Timo Vuorensola, Jadesoturin ja Saunan ohjaaja AJ Annila, Lordi-elokuvan ohjaaja ete Riski ja Rare Exports -elokuvien ohjaaja Jalmari Helander keskustelevat kotimaisen genre-elokuvien nykyisyydestä ja tulevaisuudesta.

Tuotantoyhtiö Energia on vuonna 2005 perustettu Tamperelainen tuotantoyhtiö, joka muistetaan Star Wreck -scifiparodiasta. Heidän seuraavan elokuvansa käsikirjoittaa Finlandia-palkittu kirjailija Johanna Sinisalo.

15:00-16:00RondoDiana Wynne Jones - a rebel amongst children's fantasists? (en)1h

Diana Wynne Jones, the 2007 World Fantasy Award winner, is regarded as an exceptional children.s fantasist that has contributed to the renewal of the genre. What makes her special? Can she be considered a rebellious fantasist or do conventions and conservatism lurk between the lines? A panel discussion.

Participants: Farah Mendlesohn, Maria Loikkanen, Tarja Rainio

The Finncon Guest of Honour Farah Mendlesohn is the author of the critically acclaimed Diana Wynne Jones: Children's Literature and the Fantastic Tradition (2005).

Maria Loikkanen, MA, is a literary critic with a special interest in children’s literature, fantasy and science fiction. She reviews children’s books regularly for Onnimanni, a Finnish children’s literature journal.

Sanna Lehtonen, a PhD student in the Department of Languages, University of Jyväskylä, is working on her dissertation on children’s fantasy fiction by Diana Wynne Jones and Susan Price.

15:00-16:00StudioTapahtuipa kerran fandomissa -tietokilpailu1h

Fandomiin painottuva tietovisa "tapahtui kerran finnconissa, tapahtui kerran fandomissa" - mitä pöhköä tehty fandomin nimissä ja mitä kaikkea suomalaiset ovatkaan sattuneet tekemään fandomin merkeissä. Mitä Worldconeissa? yms. on sattunut, kenelle ja mitä?

15:00-17:00SopraanoKovat koiraat2h

Aikuisten miesten manga ja anime esittelyssä. Seuraa japanilaista testosteronin täyttämää mieskuvaa samuraista yakuzoihin. Kuvamateriaali EI sovi perheen pienimmille.

15:00-16:00SorsapuistoImageboard/4chan-paneeli(K-15)1h

Ei ohjelmakuvausta

15:00-16:00Sonaatti 1Sähköiset identiteetit scifissä ja todellisessa elämässä (tiedeohjelma)1h

Esitellään yleisesti julkiseen avaimen perustuvia järjestelmiä ja ratkaisuja jotka suojaavat yksilön yksityiseen suojaa sähköisessä asioinnissa. Tuodaan skifin uhkakuvia identiteettivarkaudesta tosielämään ja tarkastellaan auttaako sähköinen identiteetti niiden poistossa. Identiteettivarkaudesta puhutaan paljon. Identiteetti voidaan varastaa websivulta (pankki tai kauppapaikka) tai sähköpostin lähettäjältä(roskaposti). Yksityisyys on vaikeammin säilytettävää. Työnantajia varten on jouduttu tekemään lakiehdotuksia sähköpostin valvontaan. Suomalaisten sähköpostin reititystä Ruotsin kautta muokattu. Isoveli ei ole (teknisesti) kaukana.

Paikalla on CACert-auktorisoituja henkilöitä, jotka auttavat oman vapaan ja ilmaisen sähköisen varmenteen luonnissa, sekä oman OpenPGP-avaimen luonnissa. Lisätietoja http://blog.cacert.org/?p=316 ja http://biglumber.com/x/web?ev=29894.

Riku Itäpuro toimii unix-suunnittelijana Tampereen ammattikorkeakoulussa hyödyntäen vapaita ohjelmistoja. Viimeiset neljä vuotta hän on ollut mukana korkeakoulujen keskitetyn käyttäjähallinnan implementoinnissa, mitä Suomessa edustaa HAKA-infrastruktuuri.

15:00-16:00KaffeklatchKaffeeklatch Ms Mandu Nina von Rüdiger & Johanna Kojonen1h

Oletko aina halunnut jutella Finnconin tai Animeconin kunniavieraan kanssa kaikessa rauhassa? Kysyä juuri niitä mieltä vaivanneita kysymyksiä? Osallistu siis KaffeeKlatchiin?! KaffeeKlatch on vapaamuotoinen keskusteluhetki (n.45 min) kunniavieraan kanssa kahvilassa. Jotta Klatch saadaan pidettyä toimivana, on sinne ilmoittauduttava etukäteen Infossa ja vain 10 ensimmäistä ilmoittautunutta mahtuu mukaan. Toimi siis nopeasti! (Kahvin juonti vapaaehtoista.)

15:00-16:00Opus 3Cosplay Finland miitti1h

Ei ohjelmakuvausta

15:00-16:00Opus 4 - miititSuomen Tolkien-seura ry.& Verkkoyhteisö Kontu ry.1h

Suomen Tolkien seura ry:n ja Verkkoyhteisö Kontu ry:n yhteinen tapaaminen.

16:00-17:00Pieni saliDefinitiivinen sotapaneeli1h

Tämähän on jo perinne! Käsittelemme asiantuntevasti kaiken sotaan liittyvän, sivuten scifiäkin! Kuuluu definitiivisten paneelien sarjaan, jossa muita aiheita ovat olleet muun muassa Hai-kalat, kristus, natsi-siat, jättiapinat ja maailmanloppu. Tällä kertaa käsittelemme sotaa, oikeasti ja scifissä.

Mukana myös Hannu Blommila, Vesa Sisättö, ja Veikko Laeslehto.

16:00-17:00RondoFinncon 2009 ja Animecon VII esittäytyvät1h

Mitä on luvassa ensi vuonna Helsingissä? Oletko kiinnostunut Conien järjestämisestä? Jättimäinen piirustus-kilpailu julkaistaan!

16:00-17:00StudioScience fiction suomirockissa1h

Tiedän että taidetta on science fiction

Scifi ei ole aihe, joka ensimmäisenä tulee mieleen suomalaisen rockin teemoja pohtiessa, mutta levytysten tarkempi penkominen voi tuottaa yllättäviä löytöjä. Erkka Leppänen esitelmöi ja soittaa näitä löytöjä Lapsuuden lopusta Talvikuninkaaseen.

16:00-17:00Sonaatti 1Latin American science fiction (en)1h

Not well known, inexistent for the mainstream critics, trying to survive alongside the strong cultural tradition of magical realism, science fiction is yet written in Latin America long since. From its isolate beginnings to the big Argentinean and Peruvian fandom, from the Mexican cyberpunk to the Uruguayan oneirism, this presentation intends to show a panorama of the literary work made in Latin America.

Tanya Tynjälä is Peruvian fantasy and science fiction writer. Her book “La ciudad de los nictálopes”, is in its 5th edition and is used as a course material in Peru, Chile, Ecuador and Colombia. She writes actively for some virtual and real Peruvians and Argentineans magazines. Some of her texts are published in mainstream and science fiction anthologies. She lives in Finland working as a language and culture teacher in the Helsinki University of Technology.

16:00-17:00Opus 4 - miititAniki.fi.1h

Animeyhteisö Aniki.fi:n tapaaminen.

17:00-18:00Iso saliLoppu, the end, palkintojen jako1h

Ei ohjelmakuvausta

17:00-18:00Opus 4 - miititHartsilapset1h

BJD -yhteisö Hartsilapsien tapaaminen.