tietoa vanhemmille

Mikä on Animecon ja mikä on Finncon

Animecon 08 on Tampereella heinäkuussa järjestettävä yleisötapahtuma japanilaisen animaation (anime) ja sarjakuvan (manga) sekä näihin liittyvään nuorisokulttuuriin keskittyen. Tapahtuma on osa Finncon-tieteiskirjallisuustapahtumaa. Koska huomattava osa Animeconin kävijöistä on alaikäisiä, olemme koonneet tälle sivulle ohjeita ja tietoja heidän vanhemmilleen ja huoltajilleen.

Ikä- ja sukupuolijakauma

Kävijöiden ikäjakauma on erittäin laaja ja pienessä määrin kävijöitä on oikeastaan joka ikäryhmästä. Suurin osa kävijöistä lukeutuu japanilaisen populaarikulttuurin nuoren polven harrastajiin, iältään yleensä 12-25 vuotta. Sukupuolijakauma on melko tasainen. Poikkeamia esiintyy eri harrastusten osa-aloissa, esimerkiksi cosplay-pukuilun harrastajista suuri osa on nuoria tyttöjä.

Finncon-tapahtuman kävijöiden keski-ikä on Animeconia korkeampi, ja siksi siellä on jonkin verran lähinnä täysi-ikäisille tarkoitettua ohjelmaa. Tämä näkyy enemmänkin ohjelman luonteessa kuin sisällössä: asioiden käsittelytapa on analyyttisempi, kun taas nuoremmille kävijöille suunnatut Animeconin ohjelmanumerot ovat viihteellisempiä.

Tapahtuman järjestelytoimikunnassa on myös mukana alaikäisiä jäseniä. Tehtävät, jotka edellyttävät juridista vastuuta (järjestyksenvalvojat, talousasiat jne.) ovat täysi-ikäisten hoidossa. Kaikilla yli 15-vuotiailla on mahdollisuus halutessaan osallistua tapahtuman tekemiseen talkooluontoisesti. Kokeneemmat järjestäjät opastavat nuorempia tehtävien suorittamisessa.

Tapahtumapaikka

Animecon tapahtuu kulttuuri- ja kongressirakennus Tampere-Talossa tiloissa, Tampereen keskustassa kaupunginosassa. Tapahtuman käytössä on koko rakennus viikonlopun ajan. Yleisölle avoimet alueet on selkeästi rajattu ja paikalla on opastekarttoja.

Pääosa kävijöistä saapuu tapahtumaan julkisilla kulkuvälineillä. Tampere-talo on kävelymatkan päässä sekä linja-auto- että rautatieasemalta. ja sen editse kulkee useita paikallisliikenteen busseja. Tampere-talolla ei ole pysäköintimahdollisuutta kävijöille, mutta läheiseltä Tullin alueelta löytyy kaksi parkkitaloa.

Tapahtumapaikalla järjestystä valvotaan järjestyksenvalvojien ja Tampere-talon henkilökunnan toimesta jatkuvasti. Järjestyksenvalvojat tunnistaa huomioliiveistä tai "Järjestyksenvalvoja" -tunnistelaasta. Muut järjestäjät tunnistaa pääsääntöiseti nimilapuista ja punaisista t-paidoista. Kaikilta järjestelyyn osallistuvilta voi kysyä apua epäselvyystilanteissa. Keskeisellä paikalla tapahtuma-aluetta on jatkuvasti miehitetty infotiski. Tapahtumassa on poliisin edellyttämä määrä koulutettuja järjestyksenvalvojia sekä ensiapuryhmä.

Tampere-taloa ympäröivä Sorsapuisto ei kuulu tapahtumapaikkaan, vaan se on coniviikonloppunakin normaali kaupungin puistoalue. Toivomme, että kävijät ottavat myös muut kaupunkilaiset huomioon eivätkä roskaa tai melua liikaa tapahtumapaikan ympäristössä. Järjestyslaki kieltää yöpymisen puistossa.

Tapahtumapaikalla ei voi yöpyä, vaan ovet suljetaan yöksi. Onkin suositeltavaa, että kävijät hankkivat itselleen hyvissä ajoin majoituksen lauantain ja sunnuntain väliselle yölle esimerkiksi kavereiden tai sukulaisten luona. Finncon on myös varannut huonekiintiöt useista kaupungin hotelleista.

Mitä Animeconissa tehdään

Animecon on luonteeltaan aktiivisten harrastajien tapahtuma, jossa suureen osaan ohjelmanumeroita voi osallistua myös yleisö. Tällaisiin lukeutuvat monenlaiset työpajat, joissa harrastetaan esimerkiksi askartelutyyppisiä tehtäviä, piirustusta tai harjoitellaan erilaisia tansseja sekä muita performanssilajeja. Animeconissa on myös monenlaisia kilpailuja ja turnauksia, kuten cosplay-pukukilpailu ja animemusiikkivideokilpailu. Kilpailuissa voi voittaa keräilytuotteita, harrastusvälineitä tai lahjakortteja alan liikkeisiin.

Tapahtumassa on useita näytösohjelmia, kuten tanssi- ja videoesityksiä. Ohjelmien yhteydessä ilmoitetaan tarvittaessa suositusikäraja ennen ohjelman aloittamista. Muista ohjelmanumeroista löytyy mm. luentoja, paneelikeskusteluja, tiedotustilaisuuksia sekä monien eri harrastusyhteisöjen tapaamisia eli miittejä.

Nuorille kävijöille monesti tärkeimpiä syitä harrastustapahtumissa vierailuun ovat muiden samaan ikäryhmään kuuluvien harrastajien tapaaminen sekä cosplay-pukuilun harrastaminen. Valtaosa kävijöistä osallistuu myös vähintään yhteen ohjelmanumeroon sekä tutustuu myyntipöytien tarjontaan.

Ohjelma on pääosin suomenkielistä, mutta myös joitakin englannin- ja ruotsinkielisiä ohjelmanumeroita on mukana. Nämä painottuvat enemmän Finnconin puolelle.

Launtai-iltana varsinaisen ohjelman päätyttyä järjestetään Tampere-Talon Sorsapuistosalissa Animeconin iltabileet yhteistyössä Tampereen kaupungin nuorisotoimen kanssa. Animeconin iltabileet ovat päihteetön tapahtuma, jossa on musiikkiesityksiä, pelejä ym. Finnconilla on myös täysi-ikäisille kävijöille tarkoitettu iltatapahtuma ravintola Telakalla samaan aikaan.

Tapahtuman järjestäjät

Finnconin ja Animeconin järjestää Finncon-yhdistys ry:n nimittämä järjestelytoimikunta, johon kuuluu muunmuassa pääjärjestäjä, ohjelmavastaavat, kunniavierasvastaavat, majoitusvastaavat, tiedottajat sekä parikymmenkunta muuta aktiivia. Järjestelytoimikunnan lisäksi Animeconissa on järjestyksenvalvojia, yleisavustajia mm. narikassa ja infotiskillä sekä luonnollisesti lukuisia ohjelmanjärjestäjiä. Kaikenkaikkiaan tapahtuman tekemiseen osallistuu noin 300 henkilöä. Kaikki järjestely tehdään vapaaehtoistyönä.

Finncon-yhditys ry:n lisäksi monet alan harrastusyhdistykset osallistuvat tapahtuman tekemiseen.

Tukea tapahtuman järjestämiseen Animecon saa mm. Opetusministeriöltä ja Tampereen kaupungilta, sekä monilta muilta yhteistyökumppaneilta ja sponsoreilta.

Raha

Animeconiin ja Finnconiin ei ole pääsymaksua, vaan tapahtuma ohjelmineen on kävijöille ilmainen. Joihinkin työpajoihin voi olla muutaman euron suuruinen maksu, jolla katetaan materiaalikulut.

Animeconissa on useita alan yritysten myyntipöytiä, joissa on myynnissä mm. lehtiä, kirjoja, elokuvia, cd-levyjä, paitoja, keräilytuotteita ja monenlaisia harrastusvälineitä. Monet nuoremmat harrastajat tekevät usein harrastukseen liittyviä hankintoja Animeconin kaltaisten tapahtumien myyntipöydiltä, sillä valikoima on monesti yksittäisiä myymälöitä laajempi. Lisäksi esimerkiksi kustantajat tarjoavat myyntiin tuotteidensa aiempia numeroita, joita ei välttämättä ole saatavilla muilla keinoin. Myytävien tuotteiden hintahaitari on pääsääntöisesti parista eurosta muutamaan kymmeneen euroon.

Myyntipöydät ovat erillisellä alueella, eikä myyntitoiminta kuulu osana yksittäisiin ohjelmanumeroihin. Poikkeuksena on taidekuja, jossa harrastelijataiteilijoilla on mahdollisuus myydä omia töitään.

Tapahtumapaikalla on kaksi kahviota. Tapahtumapaikan viereltä löytyy lisäksi Tullintorinn ostoskeskus, jossa on kauppoja ja ravintoloita.

Tapahtumapaikan lähiympäristöstä löytyy Otto-käteisautomaatteja eikä maksuja myyjille voi yleensä suorittaa kuin käteisellä.

Suosituksia

Suuri osa nuorista kävijöistä vierailee tapahtumassa osana tuttua kaveriporukkaa. Tällaisia voi löytyä koulusta tai vaikkapa alan paikallisesta harrastusyhdistyksestä. Ajoittain myös nuorten vanhemmat tulevat mukaan tapahtumapaikalle, tai vierailevat samalla paikkakunnalla muussa tapahtumassa sillä aikaa kun perheen nuoremmat viettävät aikaa Animeconissa.

Tapahtumapaikalla tulee yleensä liikuttua paljon, jolloin on tärkeää huolehtia nestetasapainon säilymisestä. Kahvioiden tarjoamien palvelujen lisäksi vettä on saatavilla maksutta, mutta oman vesipullon tuominen mukaan on hyvä idea. Tapahtumapäivän aikana kannattaa myös ruokailla kevyesti. Tapahtumapaikalta voi poistua päivän aikana maksamatta pääsymaksua uudelleen ja pieni kävely vaikkapa tapahtumapaikan piha-alueella onkin yleensä hyvä idea.

Nuorten kävijöiden kannattaa muistaa, että näyttävät cosplay-puvut voivat vetää tapahtumapaikan ulkopuolella ei-toivottua huomiota tapahtumaan kuulumattomilta sivullisilta. Tapahtumapaikalta l öytyy pukuhuone, jossa asun voi vaihtaa päälle ja pois.

Henkilötiedot

Kävijän ei tarvitse luovuttaa mitään henkilötietoja tapahtumassa vieraillessaan. Tietoja voidaan kysyä kilpailuihin osallistuvilta, jolloin tietoja käytetään tarvittaessa yhteydenottoon järjestäjien toimesta. Minkään ohjelmanumeron yhteydessä kerättyjä tietoja ei luovuteta kolmansille osapuolille, paitsi pyydettäessä asianomaiset luvat omaaville viranomaisille. Työvoimaksi ilmoittautuneilta tarvitaan yhteystiedot ohjeiden ja työvuorojen lähettämiseksi ennen tapahtumaa. Tapahtumassa voidaan suoritettaa myös kävijäkyselyjä, joihin osallistuva voi halutessaan ilmoittaa henkilötietoja esimerkiksi arvontaa varten.

Yhteystiedot

Finncon 2008:n pääjärjestäjä on Marianna Leikomaa, jonka tavoittaa sähköpostiosoitteesta marianna.leikomaa[ät]gmail[piste]com. Yleiset kysymykset voi lähettää osoitteeseen info[ät]2008[piste]finncon[piste]org.

Lähempänä tapahtuma-ajankohtaa www-sivuilla julkistetaan myös suorat puhelinnumerot tapahtuman infopisteeseen.


Copyright © Finncon-yhdistys ry & Anime- ja mangayhteisö Hidoi ry 2008